Viaţă de student, în Occident

Unul dintre puţinele beneficii concrete pe care România le are ca stat membru al Uniunii Europene, cel puţin pentru studenţi, este că aceştia au posibilitatea de a studia un semestru în străinătate, fără prea multe documente şi acte de completat. Acum, formalităţile sunt mult mai simple, iar viza de şedere este mult mai uşor de obţinut.
Mihaela Vîrna şi sora sa geamănă, Gabriela, au decis că o astfel de experienţă interculturală le va fi de folos, motiv pentru care au depus actele pentru a studia timp de un semestru la Universitatea din Konstanz, Germania, instituţie cu care Universitatea ieşeană „Al.I.Cuza” este, de altfel, înfrăţită de dinainte de 1989.

„Încă îmi amintesc sentimentul de exaltare care m-a cuprins în clipa în care am aflat că am primit acceptul din partea Universităţii „Al.I.Cuza” de a beneficia de o bursă de studiu, pe durata unui semestru, într-o ţară străină. Fericirea a fost şi mai mare când am aflat că şi sora mea geamană, Gabriela a primit acceptul. Opţiunea mea a fost Germania, deoarece am vrut să-mi testez capacitatea de integrare în această ţară, în care mă voi întoarce. Plănuiesc să urmez masterul tot în Germania”, ne spune Mihaela.

#gallery-1 {
margin: auto;
}
#gallery-1 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 25%;
}
#gallery-1 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-1 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}

Mihaela este, de mai bine de patru luni, în Konstanz, oraş care va avea un loc special în inima sa:

„Este un oraş minunat, situat în land-ul Baden-Württemberg, renumit pentru lacurile sale, cum e Bodensee, cât şi pentru frumoasele lebede care îl străbat. Poziţia sa geografică mi-a facilitat deplasarea în numeroase oraşe din Germania, Franţa, Elveţia şi Olanda. M-a impresionat Muzeul Mercedes-Benz, deoarece am putut afla cum au evoluat autovehiculele produse de ei”.

În tot acest timp, Mihaela şi Gabriela au reuşit să se adapteze stilului de viaţă german, mărturisind că au rămas plăcut impresionate de caracterul nemţilor:

„M-am familiarizat cu stilul nemţilor, despre care pot spune că sunt cei mai politicoşi oameni. Aduc drept argument răspunsurile clare şi intrucţiunile precise primite de la necunoscuţi, pe stradă. Odată am fost condusă chiar până la adresa căutată, în ciuda faptului că persoana respectivă mergea într-o altă direcţie. Nemţii sunt lipsiţi de egoism, dar nu au aceeaşi căldură sufletească la fel cum o au românii”, adaugă tânăra.
În prezent, fetele se pregătesc intens pentru sesiune şi abia aşteaptă să ajungă acasă pentru a le povesti cunoscuţilor cum e viaţa de student în Germania.



2 comentarii

Lasa comentariu
  1. Andrei

    Din pacate tanara care iubeste atat mult orasul Konstanz nu a fost in stare sa isi aminteasca un reper cultural din zona. Muzeum Mercedes-Benz este in Stuttgart si nu are nicio legatura cu cele 4 luni pe care le-a petrecut tanara studenta in Konstanz. Ii amintesc ca s-a aflat intr-unul dintre cele mai vechi orase din Germania de sud-est si din respect pentru cei care chiar au invatat la Uni Konstanz avea posibilitatea de a aminti in articol o multime de locuri de vizitat chiar in acel mic oras.

  2. Remus

    Draga domnule Andrei,
    daca ale tale capacitati de procesare a informatiei citite ar functiona la cotele normale,ai fi putut sesiza faptul ca domnisoara a precizat ca
    ” Poziţia geografică a orasului Konstanz a facilitat deplasarea în numeroase oraşe din jur”..concluzia o tragi si singur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *