Adălmaşul de toamnă. Horoscopul petrecăreţilor

Dragii noştri dragi, cică la români orice minune ţine trei zile şi este bine că este aşa, fiindcă avem şi noi timp să analizăm miracolele şi semnificaţia lor în viaţa noastră. Dar minunile sunt şi dese şi uite că, ajutaţi de această credinţă, am ajuns cu bine la sărbătoarea Sfântului Dumitru (26 octombrie), un moment plin de semnificaţii şi nu neapărat bahice…

În tradiţia populară, anul este împărţit între vară şi iarnă. Horoscopul_petrecaretilor_1Dacă Sfântul Gheorghe încuie iarna şi aduce la viaţă natura, Sfântul Dumitru desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele. La Sâmedru, aşa cum este cunoscută sărbătoarea, căldura se ascunde în pământ, se aprind focuri ritualice peste care sar copiii ca să fie sănătoşi tot anul. La Sfântul Dumitru se face şi răscolul oilor, momentul fiind unul de bilanţ pentru ciobani. Sărbătoarea este şi una a soroacelor, când se termină învoielile încheiate între baci şi ciobani, se desfac stânele şi se tund caii, ca să aibă o coamă frumoasă. Toate astea nu le-am citit în stele, fiindcă le ştiam. Am dat totuşi în bobi ca să vedem cum s-or rostogoli zilele în perioada ce urmează şi ne-au ieşit doar lucruri bune.

Berbecii se vor distra pe cinste. De data asta îşi vor scoate pârleala, fiindcă la ultimul chef au cam stat pe margine. Îi cam dureau coarnele de la ultimul bairam în care au vrut să arate ce tari sunt şi s-au luptat cu paharele zi de vară până-n seară. De data asta au şi leac anti-mahmureală: zer proaspăt, în combinaţie cu lămâie ca să le taie scârba.

Taurii s-au aşezat deja la masă. Pentru ei se pârpolesc deja în frigări cârlănaşii sacrificaţi pe altarul stânei degrabă închise, că cică vine ninsoarea. Aşa o fi, n-o fi aşa, grija asta chiar nu este a lor. Tot ce-i interesează este potolul: mult, bun şi de pleaşcă.

Gemenii nu sunt gurmanzi. În schimb, şi-au închiriat aparat de karaoke şi vor glăsui toate zilele de chef, să ştie lumea cine-i guristul şef. Ba chiar vor face şi câţiva paşi de dans, că-s meşteri la învârtit baschetul pe scenă.

Horoscopul_petrecaretilor_3Racii au promis că de data asta vor ciocni cu fiecare mesean şi nu vor mai dughi pe ascuns, aşa cum fac de fiecare dată şi se disculpă pe motiv că n-au găsit tirbuşonul. Lor vă rugăm să le pregătiţi niscai bucate marine, că de sarmale s-au săturat. Iar dacă n-aveţi, nu-i nimic. Puteţi să le puneţi ultimul film cu Balul Gospodarului la care au închis petrecerea cu Dansul Pinguinului. Era singurul pe care-l ştiau.

Leii vor sta în capul mesei, iar dacă locul este ocupat, vă rugăm frumos să-l eliberaţi. Altfel se supără şi pleacă acasă şi chiar nu vrem să ratăm ultima modă în orgolii. Nu vrem să-i imităm, ci doar să râdem pe furiş de ei, în timp ce le lăsăm impresia că-i ascultăm.

Fecioarele îşi vor lansa colecţia de gogonele, la care au migălit de la începutul toamnei. Ardei iuţi, pătlăgele cu hrean, gogoşari obraznici, de toate vor etala într-o simfonie a culorilor şi gusturilor. Cântată de alţii, evident, că ele vor fi ocupate să numere mutrele acre din jurul mesei.

Balanţele se vor da în stambă, ca de obicei. Aferate şi pline de ifose, se vor roti împrejurul mesei, vor ciuguli de ici, de colo, cu grijă la siluetă, apoi vor face ochii roată în căutarea unei victime numai bune de jumulit, că demult nu şi-au mai cumpărat ceva nou.

Scorpionii vor fi în vervă, mai ales că deja suntem în zodia lor. Chef să fie, să curgă pocalele şi să sfârâie grătarele. Să bem şi să ne veselim, să rupem ţambalul şi gura târgului, că aşa chef nu mai ştie nimeni să facă.Horoscopul_petrecaretilor_2

Săgetătorii vor fi enervanţi, ca de obicei. Perfecţionişti până la prostie, vor număra franjurii de la faţa de masă, vor aşeza scobitorile în formă de piramidă şi se vor prosti oferind citate copiate de pe Facebook. Plictisitori, dar n-ai ce le face!

Capricornii au ţinut post de la ultimul bairam, ştiind că Sâmedru e băiat bun şi va face mese copioase. Vin roşu, cărniţă fragedă şi dulciuri bune-bune. Cu dansul mai greu, dar dacă tot îi vedeţi, încercaţi să puneţi deoparte cristalurile, că de obicei dansează ca o ciubotă-n poloboc.

Vărsătorii vor fi, ca de obicei, sufletul petrecerii. Lor le plac chefurile, ştiu poante bune şi abia aşteaptă să se bage în seamă. Amici de nădejde, plătesc şi berea de a doua zi, când capurile mahmure vor căuta licoarea salvatoare după arşita nopţii.

Peştii au promis, pentru a miliarda oară, că nu vor mai face crize de ficat din cauza excesului alcoolic. Şi-au propus să stea pe margini şi să fiarbă ceaiuri de anghinare întru salvarea chefliilor care vor s-o facă lată de Sâmedru. Că doar e hramul adălmaşurilor, nu?

Plutonia Mărtinaş

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *