August, luna “cadourilor” pentru agenţii de la Rutieră

Cu toții știm că Moș Crăciun vine în decembrie. Fix pe 24, în ajunul sfintei sărbători. Este așteptat îndeosebi de copii. Chiar și de cei obraznici. Tot așa se întâmplă și de Moș Nicolae, ocrotitorul copiilor. Și el este la fel de așteptat. Acum, la modă este chiar și iepurașul de Paște. Sau Valentine’s day, o sărbătoare împrumutată de la americani. Este dedicată îndragostiților. În acea zi, ei își fac diferite cadouri simbolice și își declară iubirea. E ceva firesc până la urmă. Cu toții așteptăm un cadou, o atenție, ceva simbolic, cu orice ocazie. Oricât de mici sau de mari am fi.

Perioada concediilor
Spre exemplu, lunile de vară sunt și ele recunoscute. În special iulie și august, luni în care toată lumea își programează concediul. Atunci e cel mai cald. Tot românul pleacă la mare sau la munte. Unii în țară, alții în străinătate. Fiecare după buzunar. Tot în această perioadă vin în țară și românii plecați la muncă în străinătate. E perioada mult așteptată din an în care vin să-și vadă familiile. Majoritatea vine cu mașinile. Deh, doar așa e la modă. Să te întorci acasă cu o mașină scumpă și cu bani. Asta ca să te vadă tot satul și toți prietenii că muncești în străinătate. Însă te văd și polițiștii. În special cei de la Rutieră. Că ei nu pleacă în concediu în această perioadă. Ei sunt forțați să rămână la muncă să asigure un climat rutier în siguranță. Pentru asta sunt plătiți. De stat, desigur. Dar mai sunt plătiți să închidă și ochii la unele nereguli comise de șoferi în trafic. În acest caz nu sunt plătiți de stat, desigur. Ci de cei care comit neregulile.

Cuminţenie în trafic?
Și neregulile nu sunt puține. Cel puțin în stradă. În acte, din păcate, neregulile s-au împuținat. Și aici ne referim la acele nereguli care se numesc infracțiuni și se soldează cu dosar penal sau cu amenzi de ordinal sutelor de lei. Dar care, desigur, se plătesc în euro. Că românii noștri plecați la muncă peste hotare sunt plătiți în euro. Și, la rândul lor, “atențiile” le dau tot în euro pentru neregulile pe care le comit și pentru care ar trebui să fie sancționați. Așa se face că în lunile de vară, statisticile de la purtătorii de chipiu care au grijă de trafic sunt nu tocmai conforme cu realitatea. Sunt mai puțini șoferi băuți. Mai puțini vitezomani. Toată lumea poartă centură de siguranță, iar la telefon se vorbește doar dacă șoferul deține sistem hands free. Mai rar așa disciplină. În acte desigur. Că toamna și polițiștii pleacă în concediu. Şi le trebuie bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *