Bârfele săptămânii: 2016, un an de foc. Vezi de ce

Într-o nouă cheie. Aşa trebuie privite alegerile pentru funcţiile de reftori, de la anul, de la universitatea din Copou, de la cea tehnică din Tudor sau de la cea de doftori din Centru. Pe lângă lupta pentru putere, pentru influenţă şi bani, mai e o nouă miză. Câştigătorii celor trei scrutinuri ar putea influenţa şi alegerile locale şi generale de anul viitor. An de foc. Concret, miza e pe mobilizarea studenţilor, adică vreo 40-50.000 de potenţiale voturi. Cine va câştiga universităţile va putea aduce, mai uşor, masa studenţească spre urne. Votanţii studenţi sunt importanţi şi la locale (dar aici trebuie să aibă viză de flotant), dar îs cruciali la alegerile parlamentare din toamnă, când se stabilesc numele senatorilor şi deputaţilor ce ne vor reprezenta pe mai departe. Acolo e bătaia peştelui.

Incredibilele aventuri ale liberarilor ieşeni: Cum am promis, monitorizăm îndeaproape lupta internă de la liberari pentru desemnarea candidatului la Primărie în 2016. Deşi sunt vreo 8 nume, vom vorbi doar de vreo trei, că pe ceilalţi chiar nu-i cunoaştem deloc. Fostul viceprimar se strofoacă, fără prea mare succes, atât în sedinţe de Consiliul Local cât şi pe Facebook. Deşi şi-a făcut o pagină pe reţeaua de socializare cu sloganul de candidatură şi deşi pagina respectivă este sponsorizată, fostul vice n-a strâns decât vreo 500 de like-uri. Subţire rău. Alt candidat, fostul dom’ reftor de Copou se ocupă pe pagina-i de FB cu poze cu flori şi pisici. Ruşinos! Iar al treilea, fostul prefect stripper, face ce ştie el mai bine. Ciobănii! Cu aşa catindaţi, înfrângerea-i garantată.

O nouă grupare la Iaşi. Ce vor membrii acesteia? Ca tot am vorbit despre alegeri, haideţi să continuăm în acelaşi ton. Sâmbătă va fi lansată la Iaşi o iniţiativă locală, formată din băieţi deştepţi din IT, care ar vrea să preia la anul guvernarea locală. Foarte bine, constituţia garantează dreptul la asociere, la a alege şi a fi ales. Problema noastră-i alta. Că, din primele reacţii, avem impresia că liberarii vor să şi-o tragă în siajul lor. Păi, ori e o iniţiativă liberă, cetăţenească, a societăţii civile, ori e o altă manevră pe eşichierul local. Flăcăii din noua grupare ar trebuie să lămurească repede opinia publică cu privire la acest subiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *