Bla-blauri despre Justiţie, nimic despre corupţie

Cristi Danilet

Cristi Danilet

Călăuzindu-se probabil după cunoscutul proverb „corb la corb nu-şi scoate ochii”, charismaticul judecător Cristi Dănileţ, membru al CSM, un fel de „fată mare a sistemului juridic”, a bătut apa în piuă cu măiestrie şi eleganţă, în faţa a peste 200 de studenţi de la Facultatea de Drept din Iaşi.

Prezent, deunăzi, la Universitatea „Al. I. Cuza” din Dealul Copoului, cu prilejul lansării unui aşa-numit program integrat de orientare în carieră pentru studenţii de la drept intitulat „Busolă în Carieră”, tinerelul din CSM a vorbit despre orice şi despre nimic.

„Justiţia se face pentru societate iar societatea trebuie să susţină Justiţia. Judecătorul trebuie să fie acea autoritate competentă care să-i reprezinte pe cetăţenii simpli…bla, bla, bla”, şi-a început Dănileţ discursul cu oarece accente proletare.

După aproape două ore de galop sănătos printre teoriile dreptului care oricum nu se prea aplică de către judecători, Dănileţ, forţat de împrejurări, a fost obligat să răspundă şi la întrebări inteligente venite din partea unor studenţi.

La finalul monologului, toţi au ridicat din umeri şi s-au întrebat nedumeriţi: de ce nu s-a discutat nimic despre corupţia care macină sistemul şi nu s-a spus nimic despre imaginea varză a justiţiei ieşene?  Sau, măcar, cum pot fi evitate situaţiile jenante precum arestarea unor judecători.

Chiar, de ce, stimate membru al Consiliului Superior al Magistraturii? De ce nu puneţi odată punctul pe „I” şi să dispuneţi suspendarea ori înlăturarea din funcţii a acelor magistraţi care se fac vinovaţi de fapte grave de corupţie? Mai ales că, în urmă cu o lună de zile, la un post central de televiziune, te dădeai mare şi tare susţinând cu fermitate că, cităm, „dacă legile nu se aplică cu fermitate, statul român va fi cucerit de interlopi”. Sau declaraţia era doar pentru plătitorii de abonament tv?Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *