Bran versus Striblea, sau echilibrul contra tupeu

Adrian-Mogos

Adrian Mogos

Scandal la Fabrica de avocaţi din Iaşi, condusă până acum cu mână de fier de cel mai titrat, dar şi cel mai şmecher avocat cu barbişon, Adrian Mogoş, poreclit Adiţu.  În urma alegerilor pentru fotoliul de decan al Baroului, desfăşurate pe 5 mai 2011, avocaţii ieşeni au împărţit cele mai multe voturi lui Liviu Bran şi Marius Striblea.  Mai precis, avocatul Bran a fost votat de 93 dintre colegi, iar avocatul Striblea a obţinut 169 de voturi. Cu toate acestea, noul decan nu a putut fi ales deoarece, conform regulamentului Baroului Iaşi, dacă  niciunul dintre candidaţi nu obţine jumătate plus unu din voturile exprimate, se va organiza un al doilea tur de alegeri.

„Va fi turul doi miercuri, la ora 15.00, conform celor stabilite în cadrul Consiliului Baroului. Colegii mei vor şti, sper, să aleagă experienţa şi echilibrul, şi aplecarea mea către ascultarea tuturor doleanţele acelora pe care doresc să-i reprezint din poziţia de decan”, a susţinut avocatul Liviu Bran. Contracandidatul lui Bran, avocatul Striblea s-a opus însă organizării celui de-al doilea tur de alegeri, precizând că el este de fapt câştigătorul. „Potrivit legislaţiei noastre, candidatul cel mai bine situat câştigă alegerile”, spune Striblea, îmbătat înainte de vreme de aburii puterii.

Meciul final: miercuri, 11 mai, la ora 15.00

Marius Striblea

Marius Striblea

Bătălia finală pentru conducerea Baroului Iaşi se va da miercuri, 11 mai a.c., între două speranţe ale avocaturii ieşene, e vorba de apărătorul Liviu Bran şi Marius Striblea. Dacă primul candidat este caracterizat de colegi ca fiind diplomat şi echilibrat, în dreptul celui de al doilea candidat stă curajul nebunesc şi dorinţa de a schimba mentalităţi. Pe 5 mai 2011, în urma unei şedinţe extraordinare maraton de peste 5 ore, 532 de avocaţi ieşeni înscrişi în tabelul apărătorilor definitivi, au votat pentru alegerea unui nou şef al Baroului, care să-i reprezinte în relaţiile cu celelalte instituţii ale statului. După numărarea tuturor voturilor exprimate s-a constatat că Marius Striblea a obţinut cele mai multe voturi, respectiv 169. Pe locul al doilea s-a situat Liviu Bran care a fost ales de 93 de colegi, locul al treilea a fost ocupat de avocata Doina Stupariu, cu 88 de voturi, fiind urmată la mică distanţă de avocatul Mihai Tun, cu 87 de voturi, şi Dan Tudorache, cu 55 de voturi.

„Am economisit banii Baroului pentru că m-am lăsat de băutură”

Startul competiţiei l-a dat însuşi decanul interimar Adrian Mogoş, cel care de aproape două decenii a împărţit „caşcavalul”. După ce a vorbit de marile sale realizări (sic!) din ultimii ani, Adiţu a cam luat-o pe arătură, susţinând că ar fi economisit banii Baroului doar pe motiv că s-a lăsat de băutură.

“Sunt bucuros că, în ultimul an, de când am preluat forţat frâiele instituţiei, am înregistrat un excedent de un miliard de lei vechi. Asta pentru că m-am lăsat de băut. Ei, am mai băut eu, dar din traista mea, nu din banii Baroului”, a încercat să glumească Mogoş, uitând totuşi să amintească faptul că excedentul de un miliard i se datorează de fapt fostului decan al Baroului, avocata Carmen Bernic.

Ba eu sunt decan…, ba eu, ba eu!…

Liviu Bran

Liviu Bran

”Va fi turul doi, conform celor stabilite în cadrul Consiliului Baroului Iaşi înainte de alegeri. Chiar domnul avocat Striblea a insistat ca persoana care va ieşi pe locul întâi să nu fie numită decan decât dacă are 50 la sută plus 1 din voturi”, a conchis Liviu Bran.

De cealaltă parte, Marius Striblea consideră că este decan, în urma numărării voturilor.

„Nu există legal turul doi. Conform legislaţiei noastre, candidatul cel mai bine situat câştigă funcţia de decan”, a precizat Striblea care, ameţit de funcţia la care ar putea accede, a uitat de solicitarea anterioară privind alegerea viitorului decan cu majoritate clară de 50 la sută plus unu.

La finalul alegerilor, avocaţii ieşeni au organizat o mega-petrecere la localul patronului Nelu Aanei, Restaurantul Ciric, unde au dansat şi au băut până spre dimineaţă. Şi ar mai fi stat încă pe-atât dacă nu i-ar fi chemat datoria. Şi-am încălecat pe-o şa…Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *