Când şopârla îşi înghite coada, apoi noada…

karl marx

Karl Marx

Văd că lumea a început să se prindă cum vine treaba cu criza asta dementă, care nu se mai termină. Tot mai multe voci, unele mai competente decât altele, încep să acrediteze ideea că sistemul capitalist nu-i atât de bun pe cât credeam, dacă spre finalul unor crize financiare acesta produce (procentual vorbind) la fel de multă nefericire în rândul maselor precum societatea sclavagistă sau cea feudală. Şi dacă stai să chibzuieşti un pic, într-adevăr: negru pe plantaţie, iobag pe moşie, sau dator pe viaţă la bănci înseamnă cam acelaşi lucru. Chiar mi-a plăcut analogia unui american care făcea trimitere la „Capitalul” lui Marx, identificând capitalismul actual cu o şopârlă care a încercat să-şi potolească foamea începând să-şi roadă coada… Muşcând din ce în ce mai sus, neroada şopârlă şi-a muşcat stomacul şi odată cu asta şi-a consumat şansa de a mai trăi.

***

Până de curând, băncile au fost privite ca factor de progres pentru că, în esenţă, ce făceau ele? În loc să pui bani la saltea şi să te mai împrumuţi de la familie şi prieteni pentru ca peste câţiva ani să porneşti o afacere, banca îţi dădea bani şi percepea din asta un comision, o dobândă. Afacerea se dezvolta, oamenii aveau de lucru, produsele sau serviciile se vindeau şi treaba mergea. Acum, însă, băncile nu mai dau bani. Dimpotrivă, trag cu dinţii de ei. În loc să fie factor de progres economic, ele atârnă ca un pietroi de gâtul societăţii. Se rezumă doar la cămătărie. Iar ca lucrurile să meargă prost până la capăt, guvernele au început să se împrumute de la bănci în defavoarea investitorilor privaţi. Nu e bine! Guvernele ştiu asta, dar lasă lucrurile la voia Domnului în speranţa că toate s-or rezolva de la sine. Ei, uite că nu se rezolvă de la sine iar lumea, în loc să-şi vadă de ale ei, face foame, iese în stradă şi se bate cu jandarmii.

***

Chiar nu am idee cum va arăta capitalismul în forma lui evoluată – ca replică la comunismul de formă evoluată din China actuală – dar cert este că va trebui să reevalueze noţiunea de capital, iar băncile ar trebui disciplinate de nişte legi foarte aspre dacă prin politica lor pun în pericol viaţa unui om care se împrumută de la ele. Poate că acest capital aflat la baza dezvoltării societăţii în care trăim acum ar trebui înlocuit de altceva, o noţiune care să pună mai presus de orice omul şi dezvoltarea lui. Suntem mult prea informaţi şi deştepţi ca să trăim pentru bani. Logica impune să trăim pentru oameni, fiindcă oricâţi bani ai avea, degeaba-i mai ai dacă nu-i împarţi cu nimeni. Totuşi, persistăm în greşeala de a ne construi societatea pe noţiunea clasică de capital, am ajuns să fim sclavi mascaţi ai banului, sclavi ai băncilor şi ai societăţilor de investiţii financiare, sclavi ai FMI-ului şi ai Băncii Mondiale, sclavi ai indolenţei guvernelor imbecile care ne conduc.

***

E clar că nu toţi ne pricepem la investiţii financiare şi poate nici nu ne dorim să trăim doar din speculaţii la bursă. Cineva trebuie să mai şi producă, ca să fie plătit corect pentru ceea ce a scos pe piaţă. Dar uite că nu se poate. Lăcomia e o trăsătură definitorie a omului şi ea se manifestă în toată splendoarea ei în lumea financiară, în burse. Frica de a nu pierde şi lăcomia sunt temelia speculaţiilor de la bursă. Ceea ce mă face să întreb: la ce ne trebuie burse? De ce să îngrăşăm nişte căpuşe financiare precum George Soros ori Donald Trump dacă acestea nu creează locuri de muncă?

***

Nu stau eu să-l judec pe Marx dacă a avut sau nu dreptate cu teoriile sale, dar, cu siguranţă, comunismul nu poate fi alernativa. Nici măcar comunismul de tip chinezesc, spectaculos ca dezvoltare economică, dar inuman, altminteri ca orice formă de comunism. La fel, capitalismul de acum nu va duce la nimic. Evoluăm spre altceva şi sper ca acest lucru să se producă fără războaie.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *