Care e totuşi şmenozeala?

CiricDespre proiectul de reabilitare şi modernizare a zonei de agrement Ciric s-a tot scris şi s-a tot vorbit, destul, de la iniţierea lui, pînă mai ieri. Sigur că e un proiect defectiv şi atipic, care nu începe firesc şi normal cu decolmatarea şi ecologizarea celor trei lacuri, care reprezintă de fapt suportul de agrement al zonei. Ceea ce confirmă de fapt lipsa intenţiilor serioase. După cum curg însă faptele, mizele sunt cu totul altele, mult mai profitabile pentru cei care înţeleg să adune azi bani, fie şi verzi, pentru zile electorale, la fel de albe şi profitabile, mâine.

Defrişări de sezon

La jumătatea lunii februarie, urmează a fi defrişate 6 ha pădure doar pentru o ipotetică organizare de şantier. Pentru care vor fi împădurite, la schimb, 30 ha, nu se ştie unde. Se ştie în schimb că pădurea de la Ciric va fi defrişată acum, iar eventuala replantare va deveni pădure peste mai bine de 50 de ani, cam cât îi este necesar unui stejar să facă prima ghindă!

Valoarea proiectului este de 47 milioane euro, cofinanţarea locală urmând a fi obţinută prin contractarea potenţială a unui nou împrumut, de doar 30  milioane euro, credit care ar urma însă să fie suportul ieşean pentru „cofinanţarea proiectelor zona de agrement Ciric, pasaj Octav Băncilă, Dezvoltarea Axei de Transport Est – Vest, Dezvoltare reţea rutieră în zona culturală, istorică şi turistică a municipiului Iaşi, Centru Tehnologic Regional Iaşi, Ermis, Retina, Plus, Centres, Organza, Suite, Mms, Gsr, E-gos şi Archimedes”.

Cele 6 hectare de pădure care nu vor mai fi

După defrişare, primăria va edifica pe cele 6 ha infrastructura necesară, tot pe banii noştri, cu doar 6 milioane euro în prima etapă (organizarea de şantier a constructorului urmând a rămîne de fapt tot în oraş, unde este şi acum). Apoi, proiectul Ciric urmează a fi abandonat, normal, din motivul incapacităţii de confinţare locală, pe fondul constrîngerilor bugetului local, redus deja la 75 % faţă de veniturile anului trecut. Ulterior, pentru ca defişarea şi investiţiile locale să nu fi fost totuşi făcute degeaba, cele 6 ha numai bune de intrat în regim imobiliar rezidenţial, vor fi concesionate discret, mai fără presă şi ştiinţa opiniei publice, măcar pe 49 de ani unui dezvoltator strategic, desigur suficient de important. Disponibil, la fel de sigur, la sponsorizări electorale şi comisionări private.

Pe când o telegondolă?

Şi uite-aşa, ne amintim că un din ce în ce mai important ministru, ajuns la Iaşi, se arăta intempestiv foarte interesat de preţurile reale ale terenurilor de la Ciric. La fel cum ne revine în memorie faptul că un controversat deputat, altfel puşcăriabil, Dan Păsat, intenţiona să construiască tot un parc de distracţii, la Giurgiu, şi tot printr-un proiect cu fonduri europene.

Sigura nedumerire care mai bântuie totuşi pe subiectul Ciric, previzibil un alt şmen imobiliar, este de ce ar urma ca aici să nu se mai facă un telescaun? când putea să nu se mai facă o telegondolă?!



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *