De ce nu i-a mai plăcut lui Vosganian whiskey-ul american

Varujan Vosganian

Varujan Vosganian

În 2006, americanii îl vedeau pe Varujan Vosganian drept “o figură care stabileşte punţi de legătură pentru Guvernul SUA” şi, în plus, este un fan al whiskey-ului fabricat în ţara lui Uncle Sam. Toate bune şi frumoase, dar americanii nu au fost atât de convinşi de loialitatea ieşeanului adoptat, astfel că i-au pus o piedică cruntă în visul lui de a deveni ditamai comisarul european.

Vosganian, între CIA şi rămăşiţe kaghebiste

Astfel, se face că CIA ar fi fost în spatele deciziei Bruxelles-ului de a refuza numirea ieşeanului în funcţia europeană; cel puţin aşa reiese dintr-o telegramă Wikileaks, publicată recent. Convins că a fost trădat de americani la vremea respectivă, Vosganian a schimbat bărcile şi s-a îndreptat spre estul apropiat, astfel că, în 2008, conform unei alte telegrame Wikileaks, deja era văzut de americani ca un ministru de Finanţe român care reprezintă interesele economice ale ruşilor.

Demn de remarcat este însă că, în 2006, cam pe vremea când se spune că CIA a intervenit împotriva lui Vosganian, în platourile televiziunilor româneşti ateriza, tocmai din Statele Unite, un anume Liviu Turcu, fost ofiţer de Securitate. Personajul în cauză a declanşat campania împotriva lui Vosganian, acuzându-l de legături cu fosta structură comunistă. Cu toate acestea, nici până în ziua de azi, Vosganian nu a reuşit să demonteze în instanţă acuzele turciene, procesul fiind încă pe rol.

Un alt detaliu simpatic care arată o stare de fapt este că, precum reiese dintr-o altă telegramă Wikileaks, însuşi şeful statului Traian Băsescu lăuda modul de implicare al CIA în România şi cerea americanilor şi un FBI mai dedicat problematicilor româneşti. Iar treaba asta s-a întâmplat în noiembrie 2006, adică la puţin timp după ce Vosganian a pierdut cursa pentru accederea în cea mai importantă instituţie europeană. Şi ne amintim cu toţii că nici Băsescu nu era tocmai încântat ca ieşeanul să devină comisar european.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *