De la țară adunate: cum e Turcu, şi Moruzi

Avantajaţi de poziţionarea foarte favorabilă faţă de Iaşi a comunelor pe care le conduc, liberalilor Stelian Turcu şi Benone Moruzi nu le-a fost deloc greu să recâştige un nou mandat de primar la Leţcani, respectiv Aroneanu. Leţcani se află pe drum european, într-o zonă căutată de investitori, în timp ce Aroneanu are un şi mai mare plus strategic, pe raza sa aflându-se Aeroportul Internaţional. Aşa că una e să fii primar în aceste localităţi, şi alta la Slobozia sau Cioca – Boca. Zilele trecute, cei doi edili liberali din coasta Iaşului pesedist s-au întâlnit la o bere rece pe o terasă din Podu Roş, discutând despre una, despre alta.

Stelian Turcu: Hai, mă, Ben, te aştept de jumate de oră. Încearcă să fii şi tu punctual, dă bine la imagine.
Benone Moruzi: Stelule, mii de scuze, am vrut să iau avionul de zece, dar a avut întârziere şi a trebuit să mă descurc cum pot. Pe tine te doare la bască, ieşi la drumul mare, la „ia-mă, nene” şi ai şi ajuns în Iaşi. Ai comandat şi pentru mine ceva?

I-am zis fetei să aducă nişte apă plată.
Mi s-a aplecat de atâta apă! Gândeşte-te că trec zilnic pe lângă lacurile Aroneanu şi Ciric şi, crede-mă, ultimul lucru pe care vreau să-l văd acum e apa. O bere, don’şoară! Şi, ia zi, ce mai faci?

Amărat, Ben. Ştii parcul ăla agroindustrial care mi-a picat ca o pleaşcă în mandatul meu. Ei bine, e blocat de vreo opt luni de zile, cică mai trebuie nişte avize de la naiba ştie ce instituţii.
Da, am trecut pe acolo, ditamai halele de depozitare care stau goale. Acuşi încep recoltările şi n-or să aibă ţăranii unde să-şi bage cartofii şi varza. Dar, dacă tot sunt pregătite depozitele şi pentru producători din Republica Moldova şi Ucraina, ce-ar fi să le faci rentabile până poţi aduce legume şi fructe?

Aş vrea, dar cum să fac?
Păi, ia gândeşte-te. Tutunul e şi el produs agricol? Este. Avem producători de tutun dincolo de Prut? O grămadă. Ce produs foarte consumat iese din manufacturarea tutunului? Aud?

Te gândeşti la ţigări?
Bingo! Ia stai un pic şi fii raţional. Deci avem producători de tutun care nu au unde să-şi depoziteze marfa, zeci de mii de pachete perisabile, nu e păcat de atâta purcoi de bani să se piardă din cauza condiţiilor de manipulare şi depozitare improprii?

Ba da, normal! Şi, în felul ăsta, umplu şi eu ditamai parcul.
Exact! Doar să ai grijă să aeriseşti bine halele după fiecare operaţiune, că ţigările astea moldoveneşti put al naibii şi te trezeşti cu vreun inspector antifraudă care să-şi bage nasul unde nu-i fierbe oala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *