Decizia surprinzătoare a CNA, după ce fata violată din Vaslui şi mama acesteia au apărut în emisiunea ”La Măruţă” de la Pro TV

Apariţia fetei din Vaslui, care a fost violată de şapte tineri anul trecut, în emisiunea lui Cătălin Măruţă de la Pro TV a generat numeroase critici în spaţiul public, CNA autosesizându-se în acest caz. Unul dintre membri chiar a stat de vorbă cu mama fetei şi a încurajat-o să depună o sesizare scrisă pentru a explica felul în care a fost convinsă să apară la televizor. Marţi a luat însă o decizie surprinzătoare.

Varianta reprezentanţilor postului de televiziune nu coincide cu aceea a mamei fetei violate din Vasului, care a explicat cum a fost păcălită pentru a apărea în emisiunea lui Cătălin Măruţă. Valentin Jucan, membru CNA, a stat de vorbă cu ea la telefon şi a încurajat-o să depună o sesizare scrisă. Tot el a propus ca sancţiune întreruperea emisiei obişnuite a Pro TV pentru 10 minute, între orele 19.00 – 19.10, iar apoi a revenit şi a cerut o amendă de 200.000 de lei. Cu toate acestea, CNA a luat astăzi o decizie surprinzătoare în acest caz.

Decizia surprinzătoare a CNA, după ce fata violată din Vaslui şi mama acesteia au apărut în emisiunea ”La Măruţă” de la Pro TV

Pro TV nu a primit nicio sancţiune de la CNA în cazul emisiunii „La Măruţă” în care a fost dezvăluită identitatea victimei violului din judeţul Vaslui, singura propunere făcută, de amendă cu 200.000 de lei, neîntrunind numărul necesar de voturi pentru a fi aplicată.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, marţi, din nou acest caz, după ce, pe 23 iulie, a amânat luarea unei decizii, membrii Consiliului sperând atunci că vor primi o sesizare scrisă şi de la familia victimei a cărei identitate a fost dezvăluită în emisiunea de la Pro TV.

Între timp, CNA a primit o scrisoare de la mama victimei privind emisiunea „La Măruţă”. În legătură cu acest caz s-a autosesizat membrul Consiliului Monica Gubernat, iar Consiliul a primit în total 25 de sesizări.

În acest caz, membrul CNA Valentin Jucan a propus iniţial o sancţiune dură – întreruperea emisiei obişnuite a Pro TV pentru 10 minute, între orele 19.00 – 19.10, potrivit legislaţiei audiovizualului -, însă ulterior şi-a retras propunerea.

Valentin Jucan a susţinut o altă propunere, de amendare cu 200.000 de lei (amenda maximă posibilă, potrivit legislaţiei audiovizualului), făcută de membrul CNA Florin Gabrea. Însă această propunere nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a putea fi aplicată. „Pentru” amendarea Pro TV cu 200.000 de lei au votat Florin Gabrea, Valentin Jucan, Viorel Buda, Monica Gubernat şi Dorina Rusu, în timp ce Radu Călin Cristea, Radu Herjeu şi Laura Georgescu au votat „împotrivă”.

Potrivit afirmaţiilor făcute de Valentin Jucan, Monica Gubernat şi Dorina Rusu, cazul ar putea fi rediscutat într-una dintre şedinţele viitoare ale Consiliului.

 

Sursa:gandul.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *