Escrocii sună o singură dată la telefon

Madalin-Taranu

Madalin Taranu

Un nou tip de escrocherie face ravagii la Iaşi. Bucuria unui câştig imediat orbeşte judecăţile raţionale ale oamenilor. Din acest motiv, frauda prin intermediul telefonului mobil devine, de câţiva ani, o realitate apăsătoare.

„Bună ziua! În urma tombolei organizate de noi, dumneavoastră aţi câştigat premiul cel mare. Pentru a intra în posesia acestuia vă rugăm tastaţi 06 07 74 52 41…” . Acesta este, în general, mesajul pe care  îl folosesc cei care doresc să vă înşele prin intermediul unei conversaţii avute pe telefonul mobil. Cei care vă apelează pot fi chiar şi foşti angajaţi ai firmei în numele căruia vorbesc, având astfel acces la baza lor de date. Dar cei mai mulţi tastează numere la întâmplare şi încearcă să vă inducă în eroare cu anumite promisiuni care au ca rezultat doar reîncărcarea cartelei lor SIM.

Aţi câştigat o… ţeapă

Cel care este apelat, este pus sub presiune. În caz că doreşte să intre în posesia respectivului premiu acesta trebuie să introducă un cod sau o anumită sumă de bani. Din acest motiv, cei mai slabi de înger, cedează sub presiunea timpului şi a insistenţei escrocului. Prejudiciile create pot fi de la câţiva euro până la câteva sute.

Ministerul Administraţiei şi Internelor avertizează asupra celor mai noi înşelăciuni prin intermediul telefonului mobil. O persoană vă apelează şi se dă drept operator la Cosmote , Orange sau Vodafone. Vă poate spune că ceva este în neregulă cu factura şi vă roagă să tastaţi un cod de cifre. Dacă veţi face acest lucru, cartela individului i se va încărca cu 300 de euro.

După un timp, escrocii au găsit un alt  sistem pentru utilizarea frauduloasă a mobilelor. Ei vă apelează pe GSM, se prezintă ca fiind “Provider” Orange, Cosmote (sau orice reţea în care sunteţi abonat), vă cer să introduceţi un cod care este 09 #, explicându-vă că este vorba de o verificare a  mobilului dumneavoastră.

Vi se recomandă să NU tastaţi codul indicat şi să închideţi imediat. Hoţii dispun de dispozitive care le permit să citească cu acest cod, cartela SIM. Nu le rămâne decât să creeze o nouă cartelă (sau oricât de multe) cu care vor vorbi în contul celui înşelat.

Ieşeni păcăliţi pe capete

Astfel de înşelăciuni şi escrocherii au fost înregistrate şi pe raza judeţului Iaşi. Comisarul Mădălin Ţăranu, Coordonator al Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Poliţiei Iaşi atenţionează cu privire la aceste promisiuni de „cadouri” gratuite.

“Acest tip de fraudă a început să apară în urmă cu 2-3 ani, constând iniţial în mesaje pe telefonul mobil. Ulterior, utilizatorii de telefoane mobile au fost apelaţi direct.

Recomandările pentru cei care primesc astfel de apeluri telefonice sunt: În primul rând, să verifice imediat informaţia pe care au primit-o. Ar trebui să sune la firma din partea căruia s-a recomandat şi să întrebe dacă au sau au avut o astfel de campanie sau concurs, care, de obicei sunt intens mediatizate şi făcute publice. Este foarte important de menţionat faptul că nici un astfel de organizator nu condiţionează acordarea premiilor cu diferite sume de bani.

De obicei, astfel de apeluri sunt realizate de pe cartele telefonice, care ulterior sunt aruncate. Din acest motiv, depistarea autorilor este foarte greu de făcut. O soluţie ar fi ca aceste cartele să fie cumpărate cu toate datele din buletin. Dacă s-ar introduce şi la noi aceste dispoziţii, acţiunile de acest gen vor fi descurajate”.

În caz că primiţi un astfel de apel telefonic, ar trebui să vă puneţi o întrebare raţională: putem câştiga dacă nu am participat la nici un fel de concurs? Din păcate, nimeni nu face cadouri gratuite, iar dacă vă bucuraţi că Dumnezeu v-a pus mâna în cap, ar trebui să vă reconsideraţi raţionamentul. E mult mai sigur aşa!



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *