Exclusiv: noaptea cârtiţei. La antifraudă

Ceasul rău, pisica neagră. Ghinion curat. Când s-au pus și ai noștri pe treabă, s-au lovit de nenoroc. Mai rar așa ceva. Dar, ce-i drept, numai la noi se poate întâmpla. Dar să vă povestim despre ce este vorba. Suntem convinși că ați auzit cu toții de acea instituție recent înființată menită să stârpească evaziunea fiscală și să aducă la bugetul de stat sacii de bani dosiți în economia subterană. O inițiativă demnă de remarcat a mai marilor conducători ai țărișoarei noastre dragi. Problema este însă că și în această instituție lucrează tot românași de-ai noștri școliți cu sistemul putred românnesc. Dacă ar fi fost făcută cu nemți, sau cu altă nație, sigur nu s-ar fi întâmplat chiar ca în filmele cu proști. Să vă introducem în problemă.

20 de echipaje
Într-o noapte de la sfârșitul săptămânii trecute, băieții de la antievaziune, instituție cu sediul taman la Suceava, au pus la cale o acțiune mai ceva ca în filme. După o ședință fulger, vreo 20 de echipaje de inspectori s-au urcat în mașini și la ora 1 noaptea au pornit care încotro. Fără să afle nimeni altcineva unde se duc. Scopul nu era greu de ghicit: controale menite să depisteze evaziunea fiscală din rândul comercianților. De lăudat inițiativa acestor oameni. Dar, cum vă ziceam. Lucrează cu români. Așa se face că, din urmă, câțiva angajați, au pus mâna pe telefoane și au început să-și sune prietenii. Nu cei de șpriț. Ci cei cu dare de mână. Adică cei care sunt dispuși să plătească bani grei pentru informații scumpe. Au sunat proprietarii de centre comerciale în care evaziunea fiscală este la ordinea zilei. Mesajul transmis a fost simplu: inspectorii au plecat în control, dar nu știm unde.

Acţiune eşuată
Așa se face că mai multe centre comerciale din județele Moldovei și-au închis porțile rapid. Spre exemplu, când au ajuns la Iași, inspectorii antievaziune s-au dus țintă spre două complexuri, unul din Baza 3 și unul de pe bulevardul Poitiers. Au intrat în forță, și-au pus ecusoanele și erau pregătiți de control. Surpriză însă. Majoritatea standurilor erau închise. Și în Bază și pe Poitiers. Inspectorii antievaziune s-au uitat nedumeriți și nu prea au înțeles cum este posibil așa ceva. Păi, e simplă treaba. Aveți un cuib de cârtițe la voi în instituție. Care toarnă tot pentru bani. Sfatul nostru este să mergeți să depuneți o plângere la anticorupție, să se facă niște interceptări și astfel vom afla și noi și voi cine sunt turnătorii. Asta dacă vreți într-adevăr să combateți evaziunea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *