Extraordinarul bilanţ al unui politician ieşean

De sărbători, unii oameni devin nostalgici. Îşi aduc aminte de tinereţe. De anii de glorie. De momentele plăcute din viaţă. Îşi numără reuşitele. Adică, îşi fac un bilanţ al activităţii. Nimic rău în asta. Numai că unii ţin musai să facă acest bilaţ public. Şi nu în orice fel. Îl publică la un ziar, asta ca să vadă tot poporul ce a făcut el peste an. Este şi cazul celui mai traseist politician ieşean în viaţă, fostul deputat, actual vicepresident, Trăienică Mobre. O să vă redăm în rândurile de mai jos câteva din reuşitele domniei sale. „După ce ne-am agitat teribil în zilele premergătoare Crăciunului, cu voia Celui de sus am ajus în cea de-a treia zi a Sfintelor Sărbători. Zi în care, dacă ne-am dezmeticit câtuşi de puţin, ne-apucăm să facem bilanţul sarmalelor, cârnaţilor şi caltaboşilor devoraţi în aceste zile”, a scris politicianul ieşean. Păi bine, dom’ Mobre, la asta se pricepe tot românul. De înfulecat sarmale, cârnaţi şi caltaboşi, nu e mare scofală. Noi credem că mai greu e de dat jos kilogramele puse după ospeţele de sărbători. Dar asta nu e totul. „N-am mai amintit de licorile lui Bachus, că aici e simplu. Adică nu facem altceva decât să numărăm sticlele şi damigenile goale de prin cămară”, a mai spus Mobre. Păi bine, tovarăşe, să numeri paharele, înţelegem. Să numeri şi sticlele, acolo două-trei, iar înţelegem. Dar când spui că e simplu să numeri damigenile, sună a beţivăneală curată. Cu performanţa asta ne-ai cam surprins, trebuie să recunoaştem şi o trecem şi la catastif. „Eu personal m-am străduit să respect recomandările medicilor întru evitarea consumului exagerat de grăsimi şi alcool”. Adică ce vrei să spui, coane? Că sarmalele, cârnaţii şi caltaboşii au fost făcute cu muşchiuleţ de vită şi nu au avut grăsimi? Şi că damigenile erau în realitate cu suc de mere? Chiar crezi că mai înfulecăm aşa uşor gogoşile dumitale? Noi chiar era să te credem pe cuvânt când susţineai „România lucrului bine făcut”. Or, cârnaţii cu muşchiuleţ de vită şi damigenile cu suc nu prea sună a lucru bine făcut. La cârnaţi se pune slănină şi carne de porc, iar în damigene se ţin vinul şi ţuica. Am citit bilanţul lui Mobre până la final şi parcă ne-am mai revenit puţin. După mese îmbelşugate şi damigene cu suc, a trecut la economie, sănătate, politică şi multe alte domenii, că e specialist în toate. Iar când am citit cum le transmite sfaturi preţioase aleşilor din Parlament pentru ocârmuirea ţării, ne-am dat seama ce era de fapt în damigene. Era un fel de suc. Dar de struguri…. La mulţi ani, Trăienică Mobre!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *