Fortus, uzina de duzină. Stenograme cu directorul Chişcă

Fostul Combinat de Utilaj Greu din Iaşi a devenit fieful combinatorilor pe salarii grele, cum este şi cazul directorului falimentarei uzine, Gheorghe Chişcă. Acesta este acuzat atât de angajaţi, dar şi de subprefectul Bogdan Abalaşi, că ar încasa un salariu disproporţionat de mare faţă de cât ar câştiga restul lucrătorilor de la Fortus, asta în caz că aceştia şi-ar primi leafa restantă de mai bine de şase luni. Lucrurile sunt tensionate în fabrică, fapt care se reflectă şi din dialogul purtat de Chişcă cu Viorel Şaibă, muncitor la Turnătorie.

Viorel Şaibă: Să trăiţi, dom’ director, n-aţi văzut-o cumva pe doamna de la casierie? O căutăm de vreo trei luni şi nu dăm de ea. O fi oare în concediu?
Gheorghe Chişcă: Nu mă mai întreba chestii din astea, că n-am timp de fleacuri. Măi, voi chiar vreţi să le ştiu pe toate! Am atâtea treburi pe cap, încât n-am timp nici măcar să-mi iau un portofel nou.

Dacă vreţi, vă vând eu unul. Îl dau ieftin, eu şi-aşa nu-l mai folosesc de jumate de an. E ca nou, ia priviţi la el. O singură dată am umblat în el, când am luat două banane şi-o portocală de Crăciun la ăia mici.
Nu-l iau, că poartă ghinion. Tu unde lucrezi, la Turnătorie, parcă, nu? Ia zi, nu vrei să câştigi un ban în plus?

Mai întrebaţi? Faţă de zero şi zece lei înseamnă un ban plus.
Uite, aş avea nevoie de un om care să mă ţină la curent continuu, dar se poate şi alternativ, cu tot ce se întâmplă în Combinat. Evident, nu vei lucra singur, ci în echipă.

Normal, toată viaţa am muncit în echipă. Şi cam ce v-ar interesa să aflaţi, date despre procesul de producţie, evoluţia contractelor, probleme sindicale?
Măi, Viorică, păi tu ce crezi? Eu sunt trup şi suflet cu această fabrică, mă doare fiecare piesă care iese pe poartă, privesc în urma ei şi plâng ca un copil.

Staţi liniştit, că acum nu mai iese nimic pe poartă, poate doar vântul, când se face curent cu geamurile sparte din hala de forjă.
Deci ai înţeles ideea. Să-mi spui ce gândeşte angajatul de rând despre mine, cine cu cine se întâlneşte la bere după program, ce proiecte pun la cale până la ora închiderii, chestii din astea sindicale, de interes pentru fabrică, pentru noi toţi.

Am înţeles, şefu’. Dar, dacă fac şi o depăşire de plan la sarcinile astea, primesc şi eu un post mai călduţ, prin administraţie?
Şi să pleci de la Turnătorie? Nici vorbă. Păi, fără turnători, rămânem fără materie primă în şedinţele consiliului de administraţie. Hai, uite că vine şi casiera, pas alergător la ghişeu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *