Ieşenii se salvează citind

Într-o eră digitală, în care informaţiile se pot afla cu prea mare uşurinţă din lume virtuală, iar cărţile pot fi citite şi ele de pe notebook-uri ori tablete electronice, metoda tradiţională încă nu se pierde. Astfel, am putut afla cu satisfacţie faptul că ieşenii încă preferă să ţină o carte în mână şi să dea pagină cu pagină, savurând pe nerăsuflate povestea imprimată cu slove de cerneală. Beletristică, ezoterism, parapsihologie, cărţi didactice, acestea sunt categoriile cele mai cumpărate şi citite de către ieşeni.

Ce mai citesc iesenii...Sfârşitul lumii, obsesie sau previziune?

Clienţii librăriilor sunt de diferite categorii şi nu pot fi încadraţi într-un anumit tipar, decât în cazuri particulare. Aflăm astfel că, persoanele de vârsta a treia sunt cele care cumpără cărţi de parapsihologie sau astrologie, căutând cu predilecţie informaţii despre… Sfârşitul Lumii, anul de graţie 2012. Preţurile pot varia între 10 şi 80 de lei, costul ridicat nefiind însă un impediment în a cumpăra exemplarele din această categorie, mai ales de către cei care cred în această predicţie. Editura cea mai căutată este „Curtea Veche”, iar cele mai vândute cărţi par a fi cele scrise de către generalul Emil Străinu, în care vorbeşte despre ceea ce aduce anul apocaliptic 2012. Ipotezele în care se discută despre sfârşitul fizic al lumii existente, sunt greşite, în concepţia generalului Străinu. „În zona anului 2012 se vor produce două schimbări majore: modificarea sistemului de organizare economico-socială la nivel planetar şi dezvăluirea existenţei extratereştrilor”, susţine el.

Cumpărători de cărţi doar în ziua de salariu

Vânzătorii de carte spun că piaţa ieşeană nu a înregistrat o cădere semnificativă în ultima perioadă, fluctuaţiile comportamentului de consum fiind dependente în special de ziua în care oamenii primeau salariul. În acest sens pot fi încadrate cărţile didactice, care s-au cumpărat mai mult în momentul în care profesorii au primit decontările aferente. S-au cumpărat şi manualele auxiliare pentru elevi, cu preţuri între 50 şi 60 de lei. În consecinţă, se poate spune că preţurile sunt mai ridicate, iar cea mai cumpărată editură este Polirom.

În topul preferinţelor, ieşenii situează domeniul beletristicii pe primul loc, cumpărând mai mult clasicii stilului. Şi promoţiile au avut un cuvânt greu de spus în acest sens, cărţile având preţuri între 9 şi 70 de lei. Editurile cele mai cumpărate sunt Rao şi Humanitas.

Promoţiile au fost şi în perioada 14-24 februarie, cu ocazia Zilei Îndrăgostiţilor şi a Dragobetelui, în special la cărţile de dragoste.

Cărţile siropoase gen Sandra Brown nu au fost ocolite, ba, mai mult, există o clientelă fidelă care investeşte o sumă frumuşică: în medie 100 de lei pe lună.

Ce mai citesc „eroii” din „Bârfa de Iaşi”

Tudor Ciuhodaru (doctor şi deputat): Autorul preferat este Pedro Gonzales Calero. Acesta are 45 de ani, s-a  născut şi traieşte la Madrid. A fost măturător, arhivar, documentarist şi profesor de filosofie. Cea mai cunoscută carte a sa este “Filosofia pentru bufoni”.

Hari Rajedran (cel mai mare petrecăreţ din Iaşi): Îi plac romanele poliţiste scrise de Agatha Christie sau Stephen King, deşi, în ultima vreme a citit mai mult literatură de specialitate, cu predilecţie cărţi tehnice. Ca mai toţi tinerii din oraş, nu ocoleşte nici tabloidele sau ziarele cum ar fi Can-Can sau Bârfa de Iaşi.

Laura Rusu (“Barbie” de Iaşi ): Fiind elevă în clasa a XII-a, lectura sa cuprinde şi cărţi din tematica pentru bacalaureat cum ar fi Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război, Maitreyi, Ion. În ceea ce priveşte subiectul apocaliptic, anul 2012, Laura declară că subiectul i se pare puţin deplasat: “Nu cred în aşa ceva şi nici nu citesc materiale pe această temă. Cred că oamenii vor simţi atunci când sfârşitul va veni”.

Adrian Monoranu (Don Juan de FEAA): Preferă cărţile din registrul de marketing, domeniul în care e specializat, principiile marketing-ului învăţându-le de la Lexis F. Higgins, cunoscutul consultant de marketing al unor firme internationale renumite. În ceea ce priveşte cărţile de beletristică, Mono consideră că acestea trebuie citite la vremea lor, în momentul de faţă optând pentru cărţi de specialitate.

Nicuşor Păduraru (poet şi politician): Lecturează în special cărţile de analiză politică, dar totodată nu consideră că ar putea să îşi dezvolte intelectul citind doar cărţi din acest domeniu, îndreptându-se astfel şi către beletristică. Ultima carte pe care a citit-o a fost Obscenitatea publică scrisă de Andrei Pleşu. Preferă de asemenea să răsfoiască şi revistele precum Dilema, 22, sau Academia Caţavencu, având însă pe birou şi… Bârfa de Iaşi.



1 comentariu

Lasa comentariu
  1. Martin

    Prima intrebare : Nu m-am sartuat frate..!! sunt mort sa pun vata peste tampon.. sunt lesinat dupa vata peste tampon.. e un fel de sandvis.. cu ketchup.. nu pot trai fara sa pun vata peste tampon.. sunt un inadaptat al timpurilor de azi.. si o pandesc pe nevasta-mea cum o vad cu tamponul fara vata cum sar pe el.. ce intrebare e asta bobo eu am auzit femei care intreaba auzi fata tu mai pui tamponul peste VATA fata???2. De ce sa o inchidem pe Sara? Pt ca daaaa Sara se bese prafff!! )) pe jumatate de masa.. dar nu stiu cum dracu ii iese asta ca e la linie praful ala. Jumatate de masa luceste jumatate s-a basit sara pune rigla si se bese.. nu stiu ce dracu . bine 7 zile are si timp sa se bese la linie.. ! Multumesc pt invitatiiii!!! )))))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *