Impozitarea bacşişului, o manevră parşivă

Mai deunăzi ne-am aruncat ochii pe net și am dat de-o știre pe care inițial am inclus-o în categoria „io-te, bre, ce-i mai trece Guvernului prin cap”. Când am citit și dincolo de titlu, ne-am schimbat părerea. Era vorba de un impozit nou, dar, culmea, nu ministrul finanțelor se gândea la el, ci taman mediul privat. Să recunoaștem că nu e de ici, de colo, ca un om de afaceri să ceară introducerea unui nou impozit. E vorba de cel pe bacșiș. A fost propus de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, la un an după ce patronatele din turism au venit cu o idee similară. Cum e cu impozitul ăsta? De ce e propus? Cine ar câștiga și cât? La întrebările astea o să încercăm să răspundem.

Discuţii încinse
Pe scurt, propunerea făcută de patronate e ca bacșișul să fie legalizat și să fie trecut în nota de plată, ca procent fix, de 5-10% din valoarea consumației sau serviciului respectiv. Pe suma în cauză s-ar aplica apoi impozitul pe venit de 16%, eventual și contribuția de 5,5% la asigurările de sănătate, i-ar diferența i-ar rămâne chelnerului. Guvernul n-a zis deocamdată dacă e interesat de chestiune, dar deja au apărut discuții principiale încinse.

Inclus în notă
În primul rând, de ce eu, client, să plătesc automat bacșiș, cât scrie pe notă? Poate n-am fost mulțumit de serviciu. Poate mă cheamă Hagi Tudose și nu vreau să las nimic. E drept, în țări precum Danemarca, Suedia sau Finlanda, bacșișul e inclus în notă din oficiu, dar nu știm dacă nu și-au pus și ei aceeași problemă când l-au legalizat. O variantă, mai “ok” ar fi, poate, ca chelnerul să-l întrebe pe client dacă vrea să lase bacșiș și cât anume, iar pe urmă să facă și nota.

Registrul bacșișurilor
Bun, dar cine ține evidența? Logic, angajatorul, respectiv proprietarul barului sau hotelului, chestie pe care unii au și protestat, zicând că au și așa o mulțime de registre de ținut și nu au chef de încă unul. Între noi fie vorba, dacă Fiscul își trimite inspectorii în control și-i prinde pe chelneri cu mai mulți bani la ei decât ar trebui să fie încasările din tura respectivă, restaurantul poate fi închis timp de trei luni. Chestia asta ar trebui să fie suficientă ca stimulent pentru patroni să țină și registrul bacșișurilor.

Cine câştigă
Totuși, ce i-a apucat pe patroni să ceară impozitarea bacșișului? Și-așa lefurile din domeniul HoReCa, hoteluri, restaurante, baruri, sunt foarte mici. Dacă chelnerilor li se impozitează și bonusurile, o să prefere să-și caute alt job, nu? De fapt, patronii propun o combinație din care ei sunt cei care câștigă, nu statul. Pe spinarea angajaților. Patronii cer, la schimb, reducerea TVA în domeniu, până la 9%. Ce-ar însemna asta? Păi, să zicem că avem o notă de 100 de lei. La asta, adăugăm 24% TVA, bani care merg la stat. Clientul plătește 124 lei și lasă bacșiș neimpozitat cât îi dorește inima. Să zicem, 10 lei, pe care îi ia chelnerul. Aceeași notă, cu TVA redus și bacșiș impozitat. Clientul plătește 119 lei: 100 de lei consumația, 9 lei TVA, 10 lei bacșiș, din care statul ia 2,15 lei, impozitul de 16% și CAS de 5,5%. Patronul rămâne tot cu 100 de lei. Chelnerul nu mai câștigă decât 7,85 lei, în loc de 10 lei. Statul, 11,15 lei, față de 24 de lei ca până acum. Mda, parcă ne explicăm de ce propunerea a venit taman de la patronate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *