Iulian Dascălu face un al doilea Palas. La Timişoara

Un lucru pe care n-o să-l vedeți niciodată este ca o trupă de circ să se oprească în același oraș în care o alta tocmai și-a întins cortul. Nu contează cât de mare este orașul, circarii nu vor încerca niciodată să se concureze. O fi superstiție, o fi calcul, ei știu. Probabil sunt conștienți că publicul este limitat și nu are sens să împarți spectatorii în două. La fel și cu teatrele. Chiar într-un oraș ca Iașul sau ca Bucureștiul, unde funcționează mai multe teatre, fiecare are specificul său și au grijă să nu se calce pe bătături. Lucrurile stau altfel însă în industria de entertainment modernă și contemporană care, ca regulă generală, oferă mai multe tipuri de atracții în același loc. Adresându-se unui public mult mai larg, aceasta își permite să se concureze. Exemplul tipic este mallul, care oferă de toate pentru toți. Într-un oraș mare, pot funcționa fără probleme două sau mai multe, cam pe principiul supermarketului.

Reţetă proprie
Probabil pe ideea asta a mers și regele mallurilor, Iulian Dascălu, când a luat decizia să extindă modelul Palas. La Iași, modelul a fost unul de succes și, în pofida controverselor care au însoțit construirea lui, Palasul a devenit în scurt timp centrul neoficial al promenadei ieșene moderne. Cu afacerea pusă pe roate, Dascălu s-a gândit la o extindere. E cumva diferența dintre un potențial miliardar și ceilalți oameni de afaceri. Micul întreprinzător ia un credit să-și deschidă o afacere și muncește de dă în brânci până îl plătește. Odată creditul lichidat, fie se extinde din profit, fie folosește același profit pentru a-și trăi viața liniștit. În cazul regelui neîncoronat al mallurilor, creditele sunt rostogolite dintr-unul într-altul, se încheie alt credit, se refinanțează altele, se plătesc rate din profit și se garantează alte credite din profitul anticipat pe următorul deceniu și se extinde afacerea cât se poate, unde se poate și atâta timp cât tipul de business are potențial. N-are rost să aștepți 20 de ani, să termini de plătit creditele înainte de a construi alt mall. Dacă peste două decenii lumea o să vrea altceva? Bate fierul cât e cald.

Palas X 2
Mai ieri, altăieri, consilierilor locali din Timișoara li s-a pus pe masă să voteze PUZ-ul aferent unui mega-proiect, un fel de Palas II, transferat de pe malul Bahluiului pe cel al Begăi. Dascălu are deja un Iulius Mall în Timișoara, de genul celui din Tudor Vladimirescu, așa că s-a gândit să facă și un Palas Mall. Mă rog, Open Ville, cum se cheamă proiectul. Viitorul Palas de Timișoara va aplica rețeta valabilă la Iași: un complex în care să se regăsească și oamenii de afaceri serioși, și gospodina plecată la cumpăraturi, și corporatistul ieșit la o cafea, și cuplurile la plimbare cu copiii de mână, și liceenii ieșiți la agățat. În rezumat, clădire de congrese cu 16 săli, cinema cu 14 săli, cafenele, puburi, restaurante, carusel, pationoar, piață de produse organice pe jumătate de hectar, că tot sunt la modă, cofetării, gelaterii, birouri, fântâni arteziene, parcuri suspendate, galerii de artă și orice vă mai puteți imagina într-un oraș. Open Ville se dorește a fi un oraș în oraș, amenajat pe o suprafață de 31 ha, de două mai mare decât Palasul. În total, vreo 20 de clădiri. 70.000 mp de birouri, 36.500 mp de magazine, 8.500 mp de restaurante, cafenele și puburi. Mai sunt și alte cifre, dar nu vrem să vă obosim cu ele.

În doi ani
Proiectul ar trebui să fie gata în 2017. Termenul este scurt, dar fezabil, existând deja experiența ieșeană în domeniu. De fapt, ar fi greu să te lungești peste această dată, pentru că nimeni nu-și permite să imobilizeze sume cu 8 zerouri prea mult, înainte ca acestea să înceapă să producă. Open Ville va fi un pariu dur pus de Dascălu, pentru că în Timișoara se mai află în construcție un mall impresionant, proiect dezvoltat de un fond sud-african de investiții și frații Pavăl din Bacău. Ăia cu Dedeman. Mallul urmează să fie dat în folosință încă din acest an, pe o suprafață de 7 ha, pe Calea Șagului. Rețeta este cea clasică în domeniu, dar la limita de sus. Zone de entertaiment și food court, patinoar, centru de fitness, hypermarket și toate celelalte. Bașca, un cinematograf 4Dx. Adică imagine 3D, plus efecte „pe viu” sincronizate cu ce se întâmplă pe ecran: vânt, ceață, ploaie, miros de explozii sau ce se mai petrece în film, încât te simți efectiv în mijlocul acțiunii. Cu alte cuvinte, concurență ca între moldoveni, dar fără furcă și topor. Open Ville va veni pe un teren deja desțelenit, așa că lupta pentru fiecare leu al timișorenilor va fi aprigă. Dascălu va avea în 2017 avantajului adus de un concept nou. Frații Pavăl, pe cel al unui proiect deja consolidat timp de doi ani. Câtă vreme însă ambele tabere merg înainte cu proiecte în care se investesc sute de milioane de euro, înseamnă că mai este loc. Oricât ar risca într-un pariu, Dascălu și Pavăl au pariat până acum corect în afacerile lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *