Mandat de aducere pentru Iulian Dascălu

Panică imensă în lumea afacerilor ieşene! Regele moldovean al mall-urilor, Iulian, şi ayatollahul Ardealului, Arpad, faţă în faţă la Curtea de Apel Cluj!

Iulian Dascalu

Iulian Dascalu

Confruntare istorică în inima Ardealului, mai precis la Cluj, între doi chiaburi ai României anului 2011: regele moldovean al mall-urilor, Iulian Dascălu, şi patronul echipei de fotbal CFR,  Arpad Paszkany. Adunate la un loc, averile celor doi afacerişti, deveniţi peste noapte duşmani de moarte, depăşesc PIB-ul unei ţări mai mici din America Latină.

Interesele imobiliare, banii şi puterea i-au transformat pe Iulian şi Arpad, doi îmbogăţiţi ai veşnicei tranziţii româneşti, în cei mai aprigi duşmani. Mai precis, cei doi miliardari s-au bălăcărit reciproc prin presa din România, aducându-şi unul altuia cuvinte dintre cele mai grele, pentru simplul fapt că fiecare dorea să acapareze tot mai mult. Enervat la culme că moldoveanul intrase cu tupeu  în sfera sa de influenţă şi îi ameninţa afacerile bănoase, Paszkany, devenit un adevărat erou în Cluj după câştigarea mai multor trofee importante cu echipa locală de fotbal, CFR, i-a pus gând rău lui Dascălu. Drept urmare, aproape toate publicaţiile din zonă au început să-l lovească „sub centură” pe moldovean.

Acuzaţii de şantaj

Însă, cea mai vehementă dintre publicaţii a fost de departe „Gazeta de Sud”, în care ayatollahul Arpad a pompat zeci de mii de euro. În urma acestor atacuri,  omul de afaceri Arpad Paszkany a fost acuzat de Dascălu de şantaj, alături de grupul infracţional de la gazeta cu pricina. Ulterior, pe 30 iulie 2009, miliardarul clujean a fost trimis în judecată. El a fost acuzat că, în perioada 2004-2006, a susţinut un grup infracţional organizat condus de Liviu Man, preşedintele trustului „Gazeta”, prin finanţarea, sub diverse forme, a publicaţiilor trustului, cunoscând componenţa grupului şi modul de operare. După doi ani de termene şi procese, Paszkany a fost achitat de judecătorii Tribunalului Cluj dar procurorii anticorupţie au făcut apel la instanţa superioară. Deşi s-a constituit parte civilă în dosar şi i-a cerut despăgubiri morale rivalului său de moarte, Dascălu a refuzat să se prezinte la termenele de judecată pentru a oferi lămuririle necesare instanţei. Motiv pentru care moldoveanul s-a trezit că este citat la Curtea de Apel Cluj, cu mandat de aducere.

Ce înseamnă acest lucru în termeni juridici?  Înseamnă  că, în cazul în care Iulian refuză şi de această dată să se prezinte în faţa instanţei de judecată, poliţiştii ieşeni sunt obligaţi, conform legii, să-l transporte pe miliardar, obligatoriu, la Cluj, pe cheltuiala IPJ Iaşi. Mandatul de aducere este prezentat obligatoriu persoanei citate, în caz contrar poliţistul însărcinat cu această problemă riscând să primească o amendă consistentă sau chiar avertisment.

Procurorul DIICOT  a vrut o citare „mai energică”

Pe 11 februarie 2011, omul de afaceri Iulian Dascălu va fi adus, deci, cu mandat la Curtea de Apel Cluj, în dosarul în care este judecat finanţatorul clubului de fotbal CFR Cluj, Arpad Paszkany, acuzat de sprijinirea unui grup infracţional organizat şi de şantaj.  La instanţa superioară clujeană  a avut loc, în ianuarie, un nou termen în apelul înaintat de procurorii DIICOT împotriva sentinţei Tribunalului Cluj care îl achitase anterior pe Paszkany. Magistraţii clujeni ar fi trebuit să îi audieze atât pe Arpad Paszkany, cât şi pe Iulian Dascălu, parte vătămată în acest dosar, însă doar Paszkany s-a prezentat în faţa instanţei. Iulian Dascălu a depus la dosar o declaraţie în care arată că îşi menţine plângerea şi toate pretenţiile civile pe care le are faţă de Paszkany. Procurorul DIICOT Cluj a cerut, însă, ca citarea lui Dascălu să se facă mai “energic”.

Urmare a acestei solicitări a DIICOT, judecătorii au dispus ca la termenul din 11 februarie, Dascălu să fie prezentat instanţei cu mandat de aducere. La ultimul termen de judecată, Paszkany a fost întrebat dacă doreşte să dea declaraţii, dar miliardarul clujean a susţinut că ar fi mai oportun să dea declaraţii la acelaşi termen la care va da şi rivalul său Dascălu.  Când a ieşit din sala de judecată, Paszkany a declarat că el vine la toate termenele pentru că este “un cetăţean model”.

“Trebuie să îl întrebaţi pe domnul Dascălu de ce nu vine la proces! Eu consider că aşa este corect şi echilibrat, să fim audiaţi în aceeaşi zi. Pe domnul Dascălu l-aţi văzut o singură dată şi atunci nu a venit procurorul DIICOT la şedinţă, lucru care nu s-a mai întâmplat în istoria instanţelor clujene”, a spus Arpad Paszkany.

Nici Iulian Dascălu, nici vreun apărător al său nu a fost prezent la ultimele procese de la Cluj.  În schimb, pe adresa instanţei a sosit o adresă din partea ieşeanului, în care acesta susţine că nu poate fi audiat în calitate de martor. Judecătorii clujeni s-au arătat însă extrem de curioşi faţă de poziţia lui Dascălu, având în vedere că din 2009, de când dosarul respectiv a fost trimis în instanţă, ieşeanul are aceeaşi calitate  – parte vătămată.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *