Manifestul unei generaţii şi manifestările alteia

Am crezut ca termin definitiv cu comentariile pe seama rezultatelor de la Bac, dar uite că manifestul „generaţiei ratate” mă face să revin asupra temei, pentru că din multe puncte de vedere îi dau mare dreptate acelui tânăr ca l-a scris. Într-adevăr, este imoral să dai calificative unei întregi generaţii, fără a preciza, în prealabil, propria-ţi contribuţie nocivă – a ta, statul român! – la degenerarea ei. Nu poţi avea pretenţii de la o generaţie de elevi, când schimbi de la un an la altul curricula, când tai salariile la profesori şi când televiziunile naţionale toarnă venin, non-stop, în mentalitatea elevilor, alterându-le percepţia de valoare prin promovarea a tot felul de parveniţi gen Mona Columbeanu şi Serghei Mizil! Elevii din ziua de astăzi şi-au pierdut spiritul competiţional şi nu au modele pe care să le urmeze. Nu-şi doresc o calificare într-o meserie, ci o lipeală prin care să ajungă la bani mulţi şi moca, dacă se poate. Îşi doresc să facă studii superioare doar pentru a mai copilări, pentru a mai chefui pe banii părinţilor, de-aia îşi doresc aşa de mulţi Bac-ul. Altminteri, mă bucur că foarte multe facultăţi inoportune vor rămâne cu catedrele goale.

***

De-acum este vizibil că din punct de vedere politic unitatea USL de la Iaşi a fost compromisă total din cauza candidatului unic pentru Primăria Iaşului. Pesediştii, adică actualul primar Gheorghe Nichita, ar mai vrea un mandat la Palatul Roznovanu. Dar acelaşi lucru vrea şi Tudor Ciuhodaru, medic la Urgenţe şi actualmente deputat la conservatori. Să ne amintim doar de incidentul cu mascaţii trimişi de primar să-l ridice pe un oarecare cetăţean care împărţea fluturaşi cu obiecţiile sale asupra „activităţii dezastruoase a primarului Nichita” şi de cum au şters pe jos cu el alde Mihai Gâdea şi Mugur Ciuvică la emisiunea lor de pe Antena 3. Deci conservatorii vor neapărat primar la Iaşi iar pentru asta sunt dispuşi să dea la gioale partenerilor din alianţă. A greşit şi Nichita când a ieşit pe post uitând să spună că acel cetăţean ridicat de mascaţi nu era altul decât Sorin Bălănescu, lider local al Partidului Poporului năşit de Dan Diaconescu, om de afaceri controversat, un ţepar de meserie în căutare de notorietate publică şi de fraieri dispuşi să-i dea votul.

***

În fine, anticipez că în toamnă vom asista la nişte măciuceli electorale interesante, chit că oamenii de rând par interesaţi mai degrabă de silicoanele Biancăi Drăguşanu şi de cum o împiedică acestea să facă balet.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *