Pila unui grangure din „Servicii”, șef de sifonărie a banilor publici

Cum v-ați simți ca un grangure din „Servicii” să intervină, discret bineînțeles, ca să fiți numit director într-un post public strategic unde se vântură sute de milioane de euro? Nu-i așa că v-ați simți onorat și, bineînțeles, blindat? Că doar n-or să lase serviciile noastre vigilente ulițele și podețele naționale pe mâna te miri cui. Cârma lor trebuie dată unui om „de-al nostru”, om de bine și de încredere. Cam așa s-a întâmplat la Traiectoria de Ulițe și Podețe ale Regiunii. Despre asta și despre altele vom povesti în cele ce urmează.

Rădăcini politice
Relatam într-un număr anterior din „Bârfa de Iași” despre o tripletă fantastică specializată în sifonarea grămezilor de bani din conturile Traiectoriei de Ulițe și Podețe ale Regiunii și ale Națiunii care a pus în mișcare mascați și procurori. Troica deștepților ăstora era formată din stâlpi de nădejde ai partidelor de dreapta de pe la noi, știți voi, partidele alea care se termină cu ”L” și care fac gargară despre progres și bunăstare: Mister Bordură, akka Berbeceanu, madam Torina Titirezon și ghenerăleasa Bobrițoiu, nevasta dezvoltatorului de „case pentru ghenerali”, fost menestrel liberal la apărarea țării, client actual al DNA. Ăștia formau rădăcina care era udată cu miliarde de lei care curgeau pe o țeavă adusă din Moldova tocmai până pe la Craiova. Adică, dacă se stricau utilaje de făcut sau curățat ulițe prin nordul țării, astea trebuiau duse în plimbare până în sudul patriei, că n-aveau chef jmecherii să-și facă secție în Moldova ca să le repare. Povestea asta a durat până la un moment dat. Căci, la noutățile care ne-au parvenit, în acțiune a intrat o altă tripletă, de data asta cu specific local. Cum s-ar zice „băieții noștri deștepți”. Ei, cică ăștia au suscitat interesul deosebit al anchetatorilor care acum descâlcesc ițele afacerii.

Alţi băieții deștepți
Descinderile cu mascați și procurori care au avut  loc la Iași și în țară, la sediile de Traiectorii Regionale, vizau niște compartimente anume. Acestea erau, în ordine aleatorie: achizițiile, mecanizările, direcțiile economice și cabinetele de șefi. Ei, și aici se dezvăluie piesele grele de la traiectoria noastră regională. Un anume tovarăș Zdoika este grangure peste tot ce ține de utilaje. Un alt camarad, Boba, ține sub talpă fluxul de mălai, adică ce intră și ce iese, de unde vin și mai ales unde se duc părăluțele. Iar un alt descoperit, dar ce zicem noi descoperit, că s-ar părea că e ditamai Acoperitu’, este însuși neosecuristul și pilosul Nutz Reintegratu’. Ăștia trei au făcut niște jonglerii impresionante cu tot felul de acte, facturi, bani grei și aparate din dotarea Traiectoriei. După ce tripleta națională Bobrițoiu-Titirezon-Berbeceanu a zis “pas” căci treaba se împuțise rău cu atâtea plimbări de utilaje de la nord la sud și invers, care tot stricate erau, dar achitate la greu pentru piese și service, gașca locală a preluat inițiativa.

Trei firme, același administrator
Așa că băieții noștri deștepți au tocmit alte firme de întreținere a aparatelor care merg pe ulițe. Erau trei firme la număr și proveneau toate din aceeași comună de lângă Iași: eterna și frumoasa Miroslava. Bașca, toate trei aveau același administrator, un domn al cărui nume nouă nu ne spune nimic, poate altora. Îl cheamă ceva de genul Sticlete, dar mai investigăm la direcția de evidență a populației ca să fim mai preciși data viitoare.

Tata şi fiul
Iar culmea culmilor, odrasla masculină a lui Boba e acționar la una din firme. Carevasăzică, tata plătește, băiatul încasează. Argintul viu al combinațiilor ar fi cică Zdoika. Ăstuia îi convenea, de-o pildă, să nu intre Traiectoria în programul Rabla, căci omul învârtea liniștit vreo trei miliarde de lei vechi pe an pe reparații. Dar era și un control bine pus la punct în tripleta asta: ca Zdoika să nu facă doar de capul lui și prea mult pentru el, Boba îi zicea tot ce face Zdoika neosecuristului Nutz, șef total la vremea aia în Traiectorie. Ideea era să controleze împreună facturile și sifonările.

Omul unui grangure
Toată povestea asta locală are niște tentacule în lumea politicii și în servicii. Vă zicem doar așa ca să vedeți amploarea situației: Zdoika e verișor cu un deputat și a fost crescut în ograda comercială a unui fabricant de politicieni, un important domn Nelu. Boba a fost coleg de facultate tot cu un deputat. Pilosul, că așa dă bine, s-ar fi făcut cumătru cu alt deputat. Dar cireașa de pe tort este că nu politicienii l-au făcut șef pe Nutz Reintegratu’, ci un grangure din servicii, un locotenent al Maiorului. Mai ieri, Maiorul a plecat, așa că deocamdată Florăriul Codlea este tartor peste informațiile naționale. Ei, sursele noastre bagă mâna în foc că Pilosul a primit o fierbinte recomandare din partea Florăriului Codlea ca să fie uns director. Și a primit postul la vremea aceea. S-a schimbat guvernarea și a fost imediat ejectat. S-a reintegrat chipurile acum vreun an și stă bine mersi, făcând ce știe mai bine: turnătorie. Numai că cine sapă gropa altora la un moment dat cade singur în ea. Nutz e anchetat pentru niște sume de bani pe care și le-a însușit pe activități fictive, iar acum mai are pe cap și beleaua asta cu troica în care s-a băgat și a trezit interesul procurorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *