Poliţiştii cu grade mari fac ore suplimentare pe fotoliile din sufragerii

Fostul președinte al țărișoarei, Traian Băsescu, a rămas în istorie după ce a tăiat salariile tuturor bugetarilor cu 25%. A tăiat chiar și sporurile ciudate, precum cele de antenă. Băiat fin, tot el a desființat și plata orelor suplimentare pentru bugetari și a introdus recompensarea acestora cu zile libere. Cel mai mult de suferit la acest capitol au avut polițiștii și medicii.

Afectaţi medicii şi poliţiştii
Două categorii profesioniste în arta orelor suplimentare efectuate în orice moment din zi și din noapte în slujba cetățeanului plătitor de taxe și impozite. Decizia istorică a fost „salutată” de bugetari cu numeroase greve și proteste în toată țara. O perioadă, niciun bugetar nu s-a mai înghesuit la muncă peste program. Ba din contră, în semn de protest, pleca cu câteva ore mai repede acasă vinerea. Cei care erau obligați să presteze ore suplimentare, cum sunt medicii sau purtătorii de chipiu, s-au ales cu concedii lungi cât zilele de post.

Numai şefii
Ușor, ușor, o parte din facilitățile bugetarilor au fost reintroduse. Dar pe șest. Și, desigur, nu pentru toată lumea. Spre exemplu, purtătorii de chipiu sunt remunerați mai nou și pentru orele suplimentare sau pentru cele efectuate în weekend, când tot românul este liber și se odihnește alături de familie. Stați, nu aruncați caschetele în sus de bucurie! Nu toți purtătorii de chipiu vor primi bani pentru orele suplimentare. Doar cei care au statut de șef. Restul sunt poftiți la calendar pentru stabilirea zilelor libere. Așa se face că mulți purtători de chipiu cu statut de șef s-au pus serios pe muncă, chiar și peste program, și, implicit în weekend. Dacă trăia Ceaușescu le oferea câte o diplomă de stahanoviști. Dar s-ar fi pripit chiar și Ceaușescu. Asta pentru că, pe principiul ”bate fierul cât e cald”, unii purtători de chipiu s-au apucat să muncească 24 de ore din 24 de au ajuns să fie dați la dispăruți de către familie.

Doar în acte
Asta, bineînțeles, de ochii lumii. Munca unora se regăsea doar în acte. Că Băsescu nu a scos el chiar degeaba plata orelor suplimentare. Așa se face că mulți șefi de secții din târg s-au pontat cu program complet de weekend. Pontări făcute din fotoliul de acasă. Iar la final de lună, statul de plată era cu multe zerouri. Unii au ajuns chiar să încaseze în două-trei luni și câte 10.000 de lei în plus peste leafă. La banii aștia, ai crede că l-au păzit pe Obama în weekend. Nici vorbă de așa ceva. Dar bine că șeful suprem al purtătorilor de chipiu s-a prins rapid de combinația subalternilor de la secții. Și ca să taie răul de la rădăcină a deschis rapid și câte o anchetă internă să vadă care și cum a muncit pe bune și care a încasat parale doar stând bine-mersi în fotoliul de acasă în fața televizorului. O decizie înțeleaptă pe care o salutăm. Dar nu vrem să fim răutăcioși. Să sperăm că șeful purtătorilor de chipiu nu va presta și el ore suplimentare ca să vadă care dintre subalterni au muncit și care au luat doar banii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *