Prietenul de la Radio Iaşi al securiştilor

–  în exclusivitate, pentru cititorii noştri, despre activităţile profesionale ale utecistului Stache, doctor în istorie „practică”

Nicolae Stache Tomescu, şeful postului subvenţionat din banii publici, Radio Iaşi, a avut legături trainice şi puternice cu vechi torţionari şi ofiţeri activi din fosta Securitate a Statului. Dovadă stau informaţiile oferite în exclusivitate de un muncitor cu inimă mare, de fapt un fierar-betonist, Tudor Mailat pe numele său, care l-a cunoscut şi întâlnit pe „marele om de radio Stache”, acum  mai bine de 35 de ani, în perioada în care acesta din urmă mânca o pâine albă şi bună, servind interesele vechilor comunişti, din postura de secretar UTC pe municipiul Miercurea Ciuc.

Nicolae Tomescu

Nicolae Tomescu

Potrivit destăinuirilor lui Mailat, care a lucrat mai bine de un an de zile în municipiul Miercurea Ciuc, fieful lui Tomescu, actualul tartor de la Radio Iaşi ar fi avut legături mai mult decât suspecte cu mari nume din Securitatea Statului, respectiv generalul Iosif  Erdei ori fostul maior de Miliţie, Ioan Venţel. Tudor Mailat susţine că îl cunoaşte pe Tomescu ca pe un cal breaz datorită faptului că fratele său, Aladar Mailat a lucrat ani de-a rândul în cadrul Securităţii, ocupându-se de un departament special ce se ocupa de dosarele AN (n.r. – cu autori necunoscuţi).

„L-am cunoscut pe Tomescu în perioada anilor 1983 – 1984, pe când acesta se ocupa de tineretul comunist, fiind secretar UTC pe municipiul Miercurea Ciuc. Mai mult, fratele meu, Aladar, era cadru al Securităţii şi îl ştia bine pe acest Tomescu. I-a întrebaţi-l pe d-l Stache ce mai fac generalul Erdei, maiorul de Miliţie, Venţel ori comunistul Aurel Buda, ultimul fiind în anii ’73 şeful Clubului Tineretului Comunist, club frecventat şi de Tomescu, cei doi fiind amici. D-l director de la Radio Iaşi i-a cunoscut la acea veme pe toţi cei enumeraţi, fapt confirmat şi în cadrul unor discuţii pe care le-am purtat cu acesta”, declară sigur pe sine, fostul fierar-betonist, actualmente pensionat pe caz de boală şi de handicap gradul 1.

Anturajul lui Stache: turnătorii şi securiştii

Din spusele lui Tudor Mailat reiese că în acei ani de tristă amintire Stache ar fi avut mulţi amici şi cunoştinţe în vechile structuri ale Miliţiei şi Securităţii Mureş.

„În 1973, eu eram îndrăgostit lulea de fiica maiorului de Miliţie, Venţel, deci eram practic la curent cu tot ce se întâmpla în localitate. Mai mult, purtam discuţii dese despre aceste aspecte chiar cu fratele meu, Aladar, care avea acces în calitate de lucrător al Securităţii, la Biroul de Documente Secrete”, a conchis Tudor Mailat, nu înainte de a ne promite o serie de dezvăluiri incendiare, în exclusivitate, cu fostul utecist de frunte al ţării, Nicolae Stache Tomescu, paraşutat (din greşeală?) în fotoliul de redactor şef la Radio Iaşi.

Cine este generalul Iosif Erdei şi ce structuri opresive a servit acest securist notoriu?

Potrivit unei organigrame mai vechi aparţinând Direcţiei Generale a Securităţii Poporului, din anii 1950, Erdei ocupa pe atunci funcţia de locotenent-colonel de Miliţie. Mai precis, acesta a făcut parte din Comisia Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care avea în sarcina sa înfiinţarea de colonii forţate de muncă pentru deţinuţi, a domiciliului obligatoriu şi al batalioanelor de muncă. Astfel, generalul Erdei participa activ, în anii ’50 – ’55, la distrugerea totală a „duşmanului de clasă” al României comuniste, respectiv a patronilor de întreprinderi şi a moşierilor expropriaţi, a bancherilor şi marilor agricultori, şi, nu în ultimul rând, a chiaburilor. Toţi cei enumeraţi erau consideraţi de temuţii securişti şi comunişti drept nişte slugi ale imperialismului care trebuiau, în final, stârpite în totalitate.

Şi au reuşit! Doar Stache Tomescu a scăpat. Încă.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *