Sfadă pe buline: Papionul lui Raţiu, prea elegant pentru grumazul românilor

O veste picată din lumea modei ne-a lămurit pe deplin asupra tendinţelor vestimentare ale parlamentarilor. Adina Buzatu, stilista care îmbracă foarte mulţi politicieni români, crede că majoritatea aleşilor noştri se îmbracă prost, din dorinţa de a fi pe placul poporului, care la alegeri votează aleşii care par populari, fiind îmbrăcaţi în aşa fel încât dau impresia că sunt săraci. O prostie mai mare ca asta n-am mai auzit demult. Poate că n-or avea gust la haine, dar săraci nu s-au prefăcut niciodată a fi!

costum_de_lux„Este foarte urât când un politician se îmbracă prost pentru că poluează vizual. Tendinţa este de multe ori să se îmbrace prost, pentru că poporul votează oamenii care nu stau foarte bine financiar. Să ştiţi că bunul gust cu averea nu au nicio legătură. Sunt oameni bogaţi care nu au bun gust şi sunt oameni care nu au posibilităţi materiale extraordinare, cu toate acestea se îmbracă extraordinar. Este o chestiune de educaţie, de bun gust, de tine şi de felul tău de a fi”, a fost de părere stilista.

Trei costume, patru cămăşi, şase cravate…

Hopa! Până aici v-a fost! Uite de ce s-a mutat Bazarul din Iaşi la dracu-n praznic, ca să nu mai aibă de unde să-şi cumpere oamenii politici bulendre ieftine. Aşa, dacă furnizorii de haine făcute pe vapor sunt la niscai kilometri distanţă, s-or orienta şi către un magazin, să nu mai spună toţi figuranţii că umblă în haine ieftine.

Creatoarea celebră în cartierul ei (suntem răi, ce vreţi, ea e cunoscută prin Sibiu) a şi spus care este trusa minimală pentru o vestimentaţie mai acătării: un politician bine îmbrăcat are nevoie numai de trei costume, patru cămăşi şi şase cravate. Apoi, a lovit cu buzduganul de foc: politicienii români au nevoie de atitudine şi inteligenţă, nu să se îmbrace ca şi colegul de bancă din Parlament. „Este foarte important să te îmbraci cu personalitate. La noi sunt anumite standarde pe care nu ştiu cine şi de ce le tot plimbă şi le tot povesteşte, adică toţi politicienii trebuie să poarte o cravată roşie. Ideea că sunt mai vizibili şi sunt foarte deştepţi dacă poartă roşu. Nu e neapărat valabil, important e ceea ce spun, nu neapărat să poarte culoarea roşie, în schimb este foarte important să poarte culori care le stau bine, care-i pun în evidenţă, pentru că îi vezi la televizor şi nu te interesează dacă sunt îmbrăcaţi scump, nu despre asta e vorba, dar îţi doreşti ca cel din faţa ta să fie curat, aranjat, călcat, Când spun curat, mă refer la gulerul acela perfect, cravata aceea…”, recomandă tânăra stilistă, atentă la culori şi mai puţin la discursul aiuristic. Nu ştim care sunt „acelea”, dar ne-am lămurit că suntem neam de opincă.

Ion_RatiuPentru politicienii care îşi doresc să poarte papion, ca Ion Raţiu, Adina Buzatu are un sfat simplu: papionul nu se poartă toată ziua. Dacă aţi căzut în culpă, vai de voi, fraţilor! „Domnul Ion Raţiu era una dintre persoanele care purta papion cu o eleganţă desăvârşită, aşa cum şi eşarfa Scot trebuie să ştii să o porţi. O persoană care poartă papion şi nu ştie cum să poarte acel papion, nu poate să aibă succes”, a mai frăzuit priceputa croitoreasă.

Cu alte cuvinte, n-aveţi gust! Habar nu aveţi cum să vă mişcaţi natural! Oare sfaturile se referă şi la domnii şi doamnele care sunt parlamentari şi au afaceri în domeniul creaţiei vestimentare? Până acum, noi ziceam că se pricep, doar dacă nu cumva ne-au păcălit şi trăgeau saiaua cum le venea, că uite, noi tot nu avem habar cu stă treaba cu tendinţele astea.

Adina Buzatu le recomandă tuturor bărbaţilor români, nu doar politicienilor, să poarte mai multă culoare în această vară, mai ales când pleacă în concediu. Aşa, ca primarul Constanţei, care e mereu îmbrăcat cum nu te aştepţi, dar aşa o fi moda, ce ştim noi…

Vasilică Versace

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *