Sfinţii Trei Ierarhi ai Dreptei: Cristian cel Grandoman, Dumitru Vanitosul şi Dragomir Gură Mare

Mult trâmbiţata unificare a dreptei prin realizarea unui singur partid compus din membrii PNL, PDL şi FC are o mare problemă la Iaşi. Cine va fi liderul noii formaţiuni: Cristian Adomniţei, Dumitru Oprea sau Dragomir Tomaşeschi? Extrem de orgolioşi, cei trei lideri politici au avut în trecut numeroase clinciuri.

Am mai avut noi cândva ocazia să vorbim despre dreapta ieșeană. Eh, dar asta se întâmpla acum vreo trei luni, în apropierea campaniei pentru alegerile europarlamentare. Spiritele erau încinse, fiecare partid voind să se bage în seamă cât mai mult în ochii electoratului. Ca urmare, șuturile colegiale la gioale erau la ordinea zilei în sânul dreptei ieșene. Toată lumea era însă de acord că scandalul și atacurile reciproce sunt doar de teatru, urmând ca după alegeri să înceapă să-și dea mână cu mână. Timpul a trecut, campania și alegerile, la fel. Unde au ajuns planurile de unificare a dreptei, la Iași? Cine cu cine, când și cum? Păi, hai să vedem.

Sub nivelul mării
Alegerile au clarificat câteva lucruri. Întâi, că Noua Republică nu contează. La 0,3% pe țară și cam tot pe-acolo la nivelul Iașului, partidul care se lăuda că este singura formațiune românească primită în internaționala conservatoare pare sortit pieirii. Sau înghițirii de către cine știe cine. Ultima oară când am auzit de ei, filiala ieșeană se certa la cuțite cu liderul național. Ar fi interesantă o sciziune. Oare cum s-o putea împărți 0,3% la doi? Probabil numai țărăniștii ar putea da un răspuns la această întrebare.

PMP, izolat
S-a clarificat și situația PMP. Alături de Băsescu la bine și la rău, până în pânzele albe, sunt prea fermi pe poziții pentru a putea negocia cu cineva vreo alianță, uniune sau mai știu eu ce. Singurul mod în care PMP vede o alianță este sub faldurile steagului marinarului. Rolul de remorcă la un partid de 6% pare totuși să nu surâdă nici liberalilor, nici democrat-liberalilor sau oricărei alte formațiuni de dreapta. Iar dacă punem în balanță și faptul că liberalii își revendică rolul de luptători contra lui Băsescu, iar democrat-liberalii se ceartă dimineața, la prânz și seara cu prezidentul, e clar că și PMP va rămâne în afara oricărui calcul al unificării.

Trei într-unul
Și așa am ajuns la singurele partide care și-au declarat ferm dorința de unire: Forța Civică, PDL și PNL. În ordine alfabetică, să nu se supere vreunul. La București, lucrurile se văd simplu. Forța Civică s-a unit cu PDL, iar ambele împreună, cu PNL. Rezultă un singur partid mare și tare, cu un singur nume și un singur candidat la președinție. Nu intrăm în detalii gen cum s-ar chema acel partid sau cum alegi dintre patru posibili candidați pe unul singur fără să se supere ceilalți. E problema strategilor de la București. Hai să vedem totuși ce ar însemna unirea asta la Iași. Cine se unește, în fond?

Lideri orgolioşi
Păi, e un fel de ”se sparie gândul”, vorba românului. E ca și cum ai vrea să bagi o sabie, un iatagan și un paloș într-o teacă de briceag. Cele trei partide au la Iași lideri tot unul și unul: orgolioși și ferm convinși că sunt deținătorii adevărului suprem. Mai mult, se au unul cu altul ca șoarecele și pisica. Și nu de ieri, de azi.

Controversatul Tomaşeschi
Partid mărunt la nivel național, Forța Civică a beneficiat din plin la alegerile europarlamentare de faptul că Mihai Răzvan Ungureanu este ieșean. Cu 9,1% din voturi, s-a plasat pe locul trei în preferințele electoratului ieşean, ceea ce nu e de ici, de colo. Pe municipiu, unde este concentrat în mod tradițional electoratul de dreapta, Forța Civică a avut de aproape două ori mai multe voturi decât liberalii, care au fost salvați de voturile din județ. La orice negociere pentru stabilirea liderului, Tomașeschi poate bate cu pumnul în masă, spunând că el poate aduce 12.000 de voturi în municipiu. Că nu le aduce el, ci MRU, e altă discuție. Altfel, Tomașeschi este cunoscut pentru viața sa personală tumultoasă și pentru faptul că, avocat fiind, a apărat mai multe persoane controversate, ceea ce îl face o țintă ușoară în orice campanie.

Pretenţiile lui Adomniţei
PNL a scos la ultimele alegeri 17% pe județ, ceea ce le permite să ceară întâietatea. Pe municipiu însă, abia au prins locul IV, fiind bătuți până și de Mircea Diaconu. Liderul Cristian Adomniței se chinuie să țină în frâu o filială care sângerează puternic. Cu patru consilieri județeni care votează cu PSD, poziția lui Adomniței ca lider este extrem de fragilă. Dacă nu poate controla propria filială, cum o va controla pe cea unificată? De altfel, Adomniței nu a luat nicio măsură împotriva ”trădătorilor”, ceea ce spune multe despre cât de ferm se simte pe poziție. Însă, la orgoliile şi pretenţiile pe care le are, Adomniţei probabil că nici nu concepe altfel decât să fie noul şef al filialei unificate FC-PDL-PNL.

Şi Oprea ar vrea
Nici PDL nu stă mai grozav. Cu nici 9% din voturi la alegerile europarlamentare strânse în tot județul, democrat-liberalii nu par să aibă energia de a conduce dreapta ieșeană. Dumitru Oprea ar vrea, dar nici el nu se poate lăuda că îi ține în frâu măcar pe membrii filialei. PDL Iași a avut nevoie de mai bine de patru luni pentru a adopta o decizie de excludere a lui Gabriel Surdu, acuzat și el de trădare. Chiar și așa, au apărut imediat comentarii că ședița Consiliului de Coordonare Local nu a fost statutară, așa că show-ul continuă. Iar cum consilierii județeni și locali ai PDL votează ba cu stânga, ba cu dreapta, disciplina de partid nu pare să fie calitatea de căpătâi a democraților. Oricum, Oprea a mai condus o dată filiala locală a PDL şi atunci i s-a reproşat că nu o poate ţine în frâu şi că n-are viziune. Ar reuşi dacă va fi pus la conducerea celor trei partide unificate?

Trecut tulbure
Că filialele locale ale celor trei partide sunt varză, nu miră pe nimeni. Partea proastă este că în aceste condiții este cam greu să-și găsească un lider de necontestat. Niciunul din cei trei nu-i iubește pe ceilalți. Adomniței l-a atacat dur pe Tomașeschi pe când acesta era subprefect și, mai apoi, prefect. Motivul zâzaniei a fost faptul că Tomașeschi l-a demis pe primarul liberal din Gropnița, pe motiv că este incompatibil. Mai târziu, Adomniței i-a cerut chiar demisia de onoare din funcția de prefect. Adomniței nu este simpatizat nici de liderul PDL Iași, Dumitru Oprea. În campania electorală locală din 2008, când amândoi ținteau funcția de primar, s-au acuzat reciproc de furtul ideilor de campanie. Oprea a pus capac, numindu-l pe Adomniței ”haimana”. O exprimare prea puțin academică, dar care arăta exact opinia democratului despre liberal. După cum ziceam: sabie, paloș și iatagan într-o teacă de briceag.

Traian Dobre a ajuns şi-n PDL
Mutarea, oficializată luni, prin care Forţa Civică a fost „înghiţită” de PDL a însemnat pentru un om politic din Iaşi o nouă schimbare de partid. Astfel, Traian Dobre e, mai nou, membru al PDL, acesta fiind al şaselea, dacă nu cumva al şaptelea partid pe la care a trecut. Să explicăm: Traian Dobre, acum în vârstă de 67 de ani, a fost membru în PNL, în PSD, a cochetat şi cu UNPR, a fost şi pe la PP-DD, iar până marţi a fost la Forţa Civică (din partea căreia a şi candidat la europarlamentare). Aşadar, din ’90 şi până azi, Dobre a trecut pe la şase partide. Dacă înainte de ’89 a fost şi membru PCR, înseamnă că a bifat şapte partide de-a lungul vieţii. Iar dacă ţinem cont că PDL şi PNL vor fuziona sub numele de PNL, Dobre s-ar întoarce de unde a plecat. Ăsta da record!

Câteva declaraţii elocvente din trecut:

  • Dumitru Oprea despre Cristian Adomniţei: Fostul rector al Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”, Dumitru Oprea, l-a atacat, din nou, la sfârşitul săptămânii trecute, pe ministrul Cristian Adomniţei, pe motiv că validează cu întârziere, conducerile universităţilor (februarie 2008, www.gandul.info)
  • Dumitru Oprea despre Cristian Adomniţei. “Cel mai mincinos dintre mincinoși e chiar Adomniței. Cum poate un astfel de om să vorbească de «Iaşi – capitală religioasă» când tocmai el e cel care a propus în calitatea să de ministru al Educației scoaterea religiei din școli?”, a întrebat acuzator fostul rector. Un alt aspect care l-a deranjat pe candidatul PD-L a fost numărul important și mărimea bannerelor care-l înfățișează pe liberal. “Afișele uriașe cu figura lui Adomniței care împânzesc orașul îmi amintesc de atmosfera din RDG, când am fost acolo în 1974, și peste tot trona imaginea lui Brejnev”, a ironizat Oprea. “Și Adomniței e o haimana”, a concluzionat Oprea. (14 mai 2008, sursa: www.ziaruldeiasi.ro)
  • Cristian Adomniţei despre Dumitru Oprea: „Printre mai multe probleme de rezolvat astăzi în București, am reușit să citesc și răspunsul, cel puțin arogant, al domnului senator Oprea la comentariul meu intitulat <<Un adevăr pentru Iaşi>>. În respectivul comentariu arătăm cum, la absolut toate amendamentele la buget importante pentru Iași, echipa domnului Oprea nu numai că nu a susținut interesele Iașului ci, cu excepția domniei sale, toți cei nouă parlamentari au Puterii au lipsit din sală (…) Aștept cu nerăbdare răspunsurile dvs. și vă asigur, domnule senator Oprea, că nu mă număr printre cei absolut convinși că ați închinat Iașul Sucevei doar pentru a fi șef la PDL” (19 decembrie 2011, sursa: www.adomnitei.ro)
  • Cristian Adomniţei despre Dragomir Tomaşeschi:Tribunalul Iaşi a desfiinţat decizia abuzivă a prefectului interimar Dragomir Tomaşeschi de demitere a Primarului Comunei Gropnita, Ovidiu Lână. „Instanţa nu face decât să confirme ceea ce noi spunem încă de la începutul acţiunii dlui. prefect interimar. Instituţiile statului sunt folosite în jocul politic. Având această decizie a instanţei pot să afirm că prefectul interimar a acţionat la ordin politic îndepărtând din funcţie, în mod abuziv, un primar liberal, în pragul campaniei electorale. Refuzul dlui. primar de a sprijini candidatura lui Traian Băsescu i-a atras această pedeapsă din partea instituţiei puse să vegheze la aplicarea legii în administraţia publică. Pentru asta, îi cer, prefectului interimar, demisia de onoare” a declarat deputatul PNL Iasi, Cristian Adomniţei (decembrie 2009, sursa: www.pnliasi.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *