Şi evreii se distrează, nu-i aşa?

Afis "Purim party"Evreii din Iaşi, mai puţin ultraortodocşi, au sărbătorit Purim-ul pe ritmuri de… house.

În acest an, petrecerea a avut loc într-un cadru restrâns la „The Office Lounge”, în care accesul s-a făcut doar pe bază de invitaţie. A fost una din cele mai reuşite petreceri tip carnaval care au avut loc la Iaşi în ultimul timp, unde invitaţii au avut ocazia să se întâlnească faţă în faţă cu… Iulius Caesar (evreu şi el dacă nu ştiaţi), balerine masculine, personaje din desene animate sau piraţi simpatici.

Purimul este poate cea mai veselă sărbătoare iudaică în care se comemorează salvarea poporului evreu de la exterminare. Denumirea sărbătorii (în traducere:”sorţi”) provine de la  zaruri, care au determinat data masacrului pregătit de Haman (un sfetnic al regelui Persiei), evreilor, dar care au fost salvaţi, în final,  prin intervenţia soţiei regelui, Estera (o evreică) şi a unchiului acesteia, Mordechai.

La „Office”, petrecerea a fost una foarte… cosmopolită. Tinerii evrei au sărbătorit din plin, alături de prietenii lor greci, nemţi şi români. Chiar şi malaysanul nostru, Hari, a fost prezent la carnaval. El, de altfel, ne-a mărturisit că nu a vrut să rateze ocazia de a se costuma şi a se distra alături de nenumăraţii săi prieteni. A fost într-adevăr o atmosferă de sărbătoare, în care fiţele de… Skin au fost lăsate acasă. Aproape toţi invitaţii au fost costumaţi şi au sărbătorit alături de evrei loteria vieţii pe care aceştia au câştigat-o acum mai bine de 2.300 de ani.

Totuşi, unii invitaţi mai pofticioşi, care erau familiarizaţi cu obiceiurile de Purim, au rămas nelămuriţi în privinţa unui singur lucru: unde au fost buzunarele lui Haman? (n.r.: prăjiturele tradiţionale evreieşti făcute de Purim, Humentaschen).

Totuşi, ca să nu fim răutăcioşi, petrecerea s-a bucurat de un real succes. Chiar acum, când vă povestim, mai sunt unii petrecăreţi care fredonează versurile unei foarte cunoscute melodii: “Kama, kama ahava…”

#gallery-1 {
margin: auto;
}
#gallery-1 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 33%;
}
#gallery-1 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-1 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *