Şi meşterul Manole ar fi terminat-o mai repede: cea mai veche clădire aflată în construcţie

Unele lucruri nu au nicio logică. Și, slavă cerului, țara noastră pare să fie patria paradoxurilor. Cum ar fi de exemplu, că o daravelă a justiției nu poate fi realizată tocmai din cauza justiției. De exemplu, nu credem că există vreun ieșean care să nu fi văzut vreodată clădirea joasă din cărămidă, imediat la vale de maternitatea”Elena Doamna”. E un șantier deschis nu chiar pe vremea când se potcovea puricele cu 99 ocale de fier și tot sărea până la cer, dar cam pe-acolo. Și care toate șansele să prindă și Judecata de Apoi fără a fi închis.

Panarama de pe lume
Imediat după 1990, au început demersurile pentru construirea unui nou Tribunal Militar la Iași. Nu de alta, dar cel vechi funcționa și funcționează încă la Casa Armatei. Adică la terasa din spate bei o bere, iar undeva înăuntru, între sala de festivități și toaletă, erau judecați maiștrii militari care șterpeliseră motorina taburilor sau soldații care-și pierduseră arma prin Cacaina, la întoarcerea de pe poligon. Cam aiurea. Prin 1993, MApN a obținut de la, pe vremea aia, RA Locuința, printr-o Hotărâre de Guvern, un teren de 1.645 mp și o casă veche, confiscată de comuniști, pentru construirea unui sediu destinat Parchetului Militar și Tribunalului de profil. La demisol trebuia să fie arestul și arhiva, la parter judecătorii, iar la mansardă să-și facă treaba procurorii militari. Nu știm dacă mai țineți minte anii ’90, când banii erau marfă de lux până și în bugetul național. Vreo 2-3 ani s-a lucrat la proiect și alte hârțoage, iar în următorii 3-4 ani, MApN a investit abia vreo 5% din banii care ar fi trebuit. Din 1999, nu s-a mai dat nimic, că nu era de unde. La un moment dat, nici n-a prea mai fost nevoie, că unitățile militare din județ s-au tot redus, iar la câte au mai rămas, mare lucru de judecat nu este.

Mai nasol pentru proiect, în 2007, doi frați au cerut casa înapoi, zicând că le-a aparținut. Vreo doi ani a durat judecata la Tribunal. Ăla civil. Încă vreo doi ani s-a judecat recursul la Curtea de Apel. Până la urmă, ministerul a câștigat, iar scheletul clădirii i-a rămas, urmând să fie terminate și lucrările. Asta, în principiu. Că altminteri, clădirea a rămas așa cum o știe toată lumea. A expirat și mama autorizației de construcție, nu s-a băgat niciun ban în conservarea lucrării, așa că totul trebuie luat de la capăt. Alte expertize, alt proiect de consolidare etc. În bugetul MApN pe 2015 nu apare nicio vorbă despre Tribunalul de la Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *