Ştergeţi-vă la ochi: Dascălu a pierdut anul trecut 65,7 milioane de euro!

Topurile anuale îl indică pe cel mai mare milionar ieşean printre cei mai necăjiţi patroni de mall-uri din România. La cum îi merg afacerile, e un miracol că mai stă în picioare

Pornind de la o ştire money.ro, care citează de asemenea site-ul de informaţii şi statistici economice doingbusiness.ro, îţi vine să-i plângi de milă lui Iulian Dascălu.

iulian_dascalu

Din articolele menţionate rezultă că, dintre marii deţinători de mall-uri din România, Dascălu e printre cei mai necăjiţi, adică îi merge prost tare. Pierderi pe linie la cele patru mall-uri din Timişoara, Cluj, Suceava, Iaşi.
Dar contabilizând bilanţurile financiare pe 2012 ale tuturor firmelor deţinute de Iulian Dascălu, stai şi te gândeşti pe unde scoate cămaşa cel mai mare milionar al Iaşului. Creditele uriaşe se regăsesc în cheltuieli şi aşa s-ar explica pierderile, ar fi primul gând. Dar dacă aproape toate firmele încasează mai puţin decât cheltuie, de unde vin până la urmă banii pentru ratele de milioane de euro? E un mister.

Să le luăm pe rând:

  1. Iulius Group SRL Iaşi, care operează mall-ul din Tudor Vladimirescu, are pierderi de 8,5 milioane de lei în 2012 şi un singur salariat.
  2. Iulius Mall Cluj SRL a terminat anul trecut cu o pierdere de 10,6 milioane de lei, având tot un singur salariat.
  3. Iulius Holding Iaşi are un profit de 658.000 de lei, cu datorii de 57 milioane de lei şi creanţe de doar 2,35 milioane de lei.
  4. Block Buster Iaşi, firma prin care s-a încheiat tranzacţia cu terenul pe care s-a construit Hotelul Internaţional, are o pierdere de 3.000 de lei şi datorii de 8,3 milioane de lei. Block Buster, cu sediul în Sărărie, a fost creată cu puţin timp înainte de-a încheia un antecontract de vânzare-cumpărare cu Fundaţia Caritatea, care revendica 2.400 mp în interiorul Palas. Era exact amplasamentul pe care s-a construit hotelul lui Ruşanu. Consiliul Local Iaşi a făcut un schimb de terenuri tot din cadrul Palas, i-a dat titlu de proprietate fundaţiei, iar aceasta i-a vândut lui Dascălu, prin Block Buster. Mai departe, acesta i-a vândut lui Relu Fenechiu (prin fratele acestuia), care, la rândul lui, a cedat firma unui off-shore din Cipru, în spatele căruia se ascunde grupul de interese din jurul lui Dan Radu Ruşanu.
  5. Palas 1 SRL Iaşi are o pierdere pe 2012 de 174 milioane de lei. Are datorii de 928 milioane lei şi creanţe de 64 milioane lei.
  6. Palas 2 SRL Iaşi – pierdere de 12 milioane de lei.
  7. Palas 3 SRL Iaşi – pierdere de numai 9.000 de lei, la venituri de 1 milion de lei.
  8. Palas 4 SRL Iaşi – pierdere de 10,8 milioane de lei, cu datorii de 71 milioane de lei şi creanţe de 3,6 milioane lei.
  9. Palas 5 SRL Iaşi – pierdere de 11,4 milioane de lei, datorii de 52 milioane de lei şi creanţe de 331.000 de lei.
  10. Iulius Management Center Iaşi este singura firmă cu un profit consistent în 2012: 11,7 milioane lei, dar are datorii de 249 milioane de lei şi creanţe de numai 230 milioane. Sumele sunt ameţitoare.
  11. Iulius Real Estate: un minus de 45 de lei şi datorii de 14.600 lei.
  12. Iulius Mall Timişoara are o pierdere pe anul trecut de 53,6 milioane de lei, creanţe de 102 milioane lei şi datorii de 675 milioane lei.
  13. Iulius Mall Suceava oarecum s-a mai redresat, având pierderi de „doar” 27,7 milioane de lei, la jumătate faţă de 2011, dar e înglodată în datorii: 282 milioane de lei, având creanţe de numai 2,5 milioane lei.

Ar mai fi Iulius Trust Timişoara, pentru care nu există bilanţuri depuse în ultimii doi ani, iar Media Vision e radiată.

Build Corp, profituri modeste

În constelaţia Iulius mai există două firme, controlate de George Ivănescu, contabilul lui Iulian Dascălu. Ivănescu administrează Build Corp şi Build Corp Prefabricate, intrând recent în topul milionarilor din România, întocmit de Forbes, cu o avere evaluata la 20-30 milioane de euro.

Build Corp a terminat anul 2012 cu un profit de 4 milioane de lei, având creanţe de 112 milioane de lei şi datorii de 102 milioane lei. Cum Build Corp a lucrat la construirea complexului Palas, de-acolo trebuie recuperate cea mai mare parte a creanţelor.

Build Corp Prefabricate a avut un profit de 540.000 de lei, are creanţe de 9,9 milioane de lei şi datorii de 28,2 milioane.

Dacă pierderile nu sunt din cauza ratelor?

Într-o analiză făcută anul trecut de Ziarul Financiar, se spunea că 2013 este un an foarte riscant pentru câteva mari companii din România, printre care şi grupul de firme condus de Iulian Dascălu. Se spunea că e de urmărit evoluţia acestuia, existând riscuri mari de a se produce un crah în 2013, luându-se în calcul nivelul datoriilor pe anul precedent, ceea ce am făcut şi noi acum, cu datele din 2012. Crah-ul nu s-a produs, veştile despre Iulian Dascălu fiind extrem de puţine şi neconcludente.

Certe sunt doar cifrele oficiale de pe site-ul Ministerului de Finanţe. Dacă adunăm toate pierderile, scădem profiturile, iese o sumă astronomică. Iat-o: 291,7 milioane de lei într-un singur an. Asta înseamnă 65,7 milioane de euro. Dacă presupunem că o mare parte din pierdere reprezintă efortul de rambursare a creditelor contractate pentru construirea Palas, atunci e un miracol că întreg holdingul controlat de Iulian Dascălu mai stă în picioare. Să plăteşti zeci de milioane de euro credite într-un singur an e un efort uriaş. Asta doar dacă pierderile se explică prin plata ratelor şi nu sunt, pur şi simplu, operaţionale. Cifrele de afaceri ale mall-urilor lui Dascălu sunt într-o uşoară creştere faţă de 2011, dar nu suficient cât să acopere datoriile. De aceea, evoluţia lui Iulian Dascălu este de urmărit şi în 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *