Teoria conspiraţiei, varianta românească

După moartea a doi milionari români, Dinu Patriciu şi Cătălin Chelu (patronul Vinia Iaşi), există voci care susţin varianta unor înscenări.

În luna august a acestui an o veste teribilă a zguduit mediul de afaceri românesc. Dinu Patriciu, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din România, a murit într-un spital din Anglia. Era bolnav, iar boala sa a avut o evoluție explozivă în ultimele luni de viaţă. Decembrie 2014. Omul de afaceri gălățean, Cătălin Chelu, a murit subit într-un spital din Iordania. Rudele i-au înmormântat creștinește. Două sicrie au fost băgate la doi metri sub pământ. Sute de oameni au plâns lângă morminte. Dar câți dintre aceștia au văzut măcar pentru o clipă trupul lui Patriciu sau al lui Chelu în sicriu? Cel mai probabil niciunul. Spre exemplu, omul de afaceri Cătălin Chelu a avut și o ultimă dorință: să fie înmormântat acasă la Constanța, lângă tatăl său, pe melodia lui Frank Sinatra ”I did it my way”, iar familia a tocmit pentru asta o fanfară funerară. Cum nimeni n-a spus cu certitudine că a văzut trupurile celor doi, în mediul virtual circulă adevărate teorii ale conspiraţiei. Cică ar fi posibil ca moartea să fi fost folosită ca subterfugiu în faţa legii. Ambii aveau probleme şi şi-ar fi riscat averea, dar, mai ales, libertatea. Ăsta a fost fitilul care a aprins imaginaţia multora: moartea, ca înscenare.

Pur şi simplu a dispărut
Atât Dinu Patriciu cât și Cătălin Chelu au dispărut în momente – cheie. Ultimul este un caz recent. În septembrie 2014, Cătălin Chelu, acționar la mai multe societăți comerciale, inclusiv la SIF-uri, fusese condamnat definitiv la șase ani de închisoare în dosarul ”MAI”. Cătălin Chelu a fost prins în flagrant în 2010 când încerca să-l mituiască pe chestorul șef Dan Valentin Fătuloiu care trebuia ca, în calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv să stopeze prelucrarea în sistem integrat a informaţiilor din dosarele penale având ca obiect infracţiuni comise de către Cătălin Chelu şi persoanele apropiate acestuia. Culmea, pe toată durata procesului, Cătălin Chelu nu a avut vreo interdicție de a părăsi țara. Așa se explică de ce după ce Curtea de Apel București a dat sentința, Chelu a dispărut. Trei zile mai târziu, acesta a fost dat în urmărire internațională. Degeaba. Prea târziu. Parcă totul a fost premeditat. Pe 8 decembrie 2014, au avut loc peste 30 de percheziții la persoanele care ar fi delapidat SIF Banat și SIF Muntenia, la care și Chelu era acționar. Procurorii DIICOT au descins în București, Ilfov și Arad la 25 de persoane suspectate că ar fi delapidat patrimoniul celor două SIF-uri și ar fi transferat, de altfel, bani prin intermediul unor off-shore-uri și s-ar fi implicat și în operațiuni de manipulare a pieței de capital.

Coincidenţe stranii
La fel de surprinzător este și faptul că omul de afaceri Cătălin Chelu a murit fix în ziua în care alți acționari ai societăților de investiții financiare au fost reținuți pentru infracțiuni de delapidare. Versiunea oficială: Chelu a murit într-un spital din Iordania. Adică fix în țara preferată de cei condamnați, pentru că nu are tratate de extrădare cu aproape nicio țară din Europa. De asemenea, țările arabe, din care face parte și Iordania, sunt recunoscute pentru operațiile estetice. Un om de afaceri potent, dacă ar fi fost bolnav, ar fi plecat să se trateze într-un spital din Germania, Franța, sau chiar SUA și nicidecum în Iordania.

Bogat, plin de datorii
Nici în cazul lui Dinu Patriciu nu sunt prea multe detalii legate de moartea sa. “Dinu Patriciu, unul dintre cei mai cunoscuți și influenţi întreprinzători și oameni de afaceri din România ultimilor 25 de ani, s-a stins din viață într-o clinică londoneză. La 3 august împlinise 64 de ani. Dinu Patriciu a murit înconjurat de membrii familiei, în urma unei infecții pulmonare, pentru care fusese spitalizat (…) Mulțumim pe această cale tuturor celor care l-au cunoscut, apreciat și respectat. Dumnezeu să-l ierte!”, a fost comunicatul transmis de familie imediat după moartea sa. Culmea, Dinu Patriciu se afla în plin proces de divorț cu soția sa. Nu reușeau să se împace asupra împărțirii averii, estimată la un moment dat la aproximativ două milliarde de dolari. Băncile se înghesuiau și ele să recupereze datorii de zeci de milioane de dolari.În ambele cazuri sunt coincidenţe ciudate la care nimeni nu ar putea răspunde. Cert este că atât Dinu Patriciu cât și Cătălin Chelu au dispărut subit din viața publică în momente cheie.

Teorii ale conspiraţiei există, probabil, de când lumea şi pământul. Însă, câteva au făcut carieră:

  • Dispariţia lui Elvis
    Elvis Presley nu a murit în ziua de 16 august 1977, la 42 de ani! A ieşit doar din viaţa publică, susţin fanii regelui rock-n-roll. Nu putea muri de supradoză de droguri, pentru că era un înfocat luptător împotriva drogurilor. Dacă ar fi rămas în centrul atenţiei, ca star, războiul lui împotriva drogurilor ar fi trezit suspiciuni. În 1976, Presley ar fi făcut parte dintr-o operaţiune orchestrată de FBI împotriva Mafiei. Până în iulie 1977, FBI a adunat probe suficiente pentru a aresta membrii reţelei care au înşelat familia Presley cu milioane de dolari. Mandatele de arestare au fost emise exact la 16 august 1977, ziua în care Elvis a murit. Se spune că şi-ar fi înscenat moartea pentru ca Mafia să nu-l omoare.
  • Incidentul din golful Tonkin
    Incidentul din golful Tonkin este expresia folosită pentru a desemna două lupte între nave americane și nord-vietnameze, care au avut loc pe 2, respectiv 4 august, 1964. Întâmplarea a dus la declanșarea războiului din Vietnam, iar autoritățile americane au fost acuzate, în numeroase rânduri, că au fabricat incidentul pentru a justifica o intervenție în statul comunist.
  • Aselenizarea, o mare farsă?
    Pe 20 iulie 1969, sute de milioane de oameni au aşteptat cu sufletul la gură veşti despre cea mai mare realizare a omenirii de până atunci: primul pas pe Lună. Ulterior, aceasta a devenit poate cea mai controversată filă de istorie, dezvoltându-se adevărate teorii ale conspiraţiei. A ajuns sau nu Armstrong pe Lună sau a fost o farsă cu implicaţii planetare? Răspunsul nu există nici acum cu certitudine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *