Trei deputaţi ieşeni îşi caută partid pentru alegerile din 2016

Ultima parte a lui 2014 a însemnat pentru unii o perioadă de bilanț, pentru alții momentul de început al unei noi serii de întrebări. Ce facem, încotro ne ducem? O fi bine așa? O fi rău altminteri? Din această categorie fac parte trei ieșeni, toți deputați de felul lor, toți cunoscuți de cai breji în economia electorală. Ales la Bârlad, pentru că la Iași nu-l mai primea nimeni, Tudor Ciuhodaru a fost dat afară din PPDD, al câtelea partid din care face parte e greu de spus, iar aceeași soartă a împărtășit-o și Daniel Oajdea, deputatul pe care alegătorii din Alexandru cel Bun s-ar putea să-l mai țină vag minte. E tipul ăla, cu început de chelie care vă cerea să-l votați în 2012, că vă scapă de ciocoi. Al treilea, Viorel Blăjuț, plecase singur din partidul fostă televiziune.

Greu pentru independenţi
Partea proastă a sistemului electoral de la noi este că independenții n-au practic nicio șansă de a fi aleși parlamentari. Sau iei 50% plus unu din voturi în colegiu sau pleci acasă. Faptul că toți trei au ajuns parlamentari la redistribuire, niciunul necâștigându-și colegiul în care a candidat spune cam totul despre șansele de a prinde un mandat singuri. Caz în care, de unde facem rost de coledzi? Alipirea de un partid este esențială pentru supraviețuirea politică a celor trei. Blăjuț are afacerile lui, nu moare de foame, iar politica este doar o jucărie pentru el, deci la o adică se poate lipsi de ea. N-ar fi primul deputat care dispare din scenă după doar un mandat. Pentru ceilalți doi, leafa de parlamentar contează, într-o măsură mai mare sau mai mică. Deci, unde merg?

La noul PNL?
Ciuhodaru are o mare problemă: a trecut cam prin toate partidele și e cunoscut ca soldat nedisciplinat. Nu prea sunt doritori să-l primească, deşi se pare au fost iniţiate nişte discuţii cu noul PNL. Oajdea s-ar putea întoarce de unde a plecat, adică în PDL, adică în marele PNL, mai nou, ipoteză la care pe foștii lui colegi îi trec toate apele. Nimeni nu-l vrea înapoi. Şi despre Blăjuţ se spune că a cochetat cu PNL, însă nu au ajuns deocamdată la nicio concluzie. Timpul trece, iar cei trei trebuie să-şi găsească adăpost, mai ales că alegerile parlamentare din 2016 nu sunt aşa de departe precum par.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *