TVA redus, clienții jefuiți de magazine

Orice lege dată de guvernanți pentru români parcă se întoarce, ca un făcut, împotriva noastră. Parcă nu mai funcționează nici deviza parlamentarilor ”Astăzi dăm o lege nouă. Nouă, nu vouă!”. Chiar dacă se chinuie să ofere o lege pentru noi românii, într-un final tot alții câștigă. Fix așa se întâmplă și în cazul scăderii taxei pe valoarea adăugată la alimente de la 24% la 9%. Teoretic, această lege a fost gândită pentru ca noi, românii, să plătim mai puțin pentru mâncare.

Toţi câştigau
Când a fost anunțat proiectul de lege, toată lumea s-a bucurat. Oamenii de rând că vor plăti mai puțin pentru mâncare. Iar comercianții anunțau că vor scădea prețurile și astfel lumea va cumpăra mai mult, iar ei vor câștiga din volumul crescut de vânzări. Toată lumea era fericită. Numai că socoteala de acasă nu s-a potrivit deloc cu cea din târg. Așa se face că mult anunțata ieftinire a prețurilor s-a transformat peste noapte într-o scumpire a alimentelor, comercianții preferând să ne jecmănească încă o dată. Jaf la drumul mare! Asta au înțeles ei din reducerea TVA pentru alimente.

Întâi scumpire
Dar să vă dăm și câteva exemple. De la 1 iunie toate alimentele sau produsele care stau la fabricarea alimentelor urmau să aibă TVA de doar 9% în loc de 24%. Teoretic s-a anunțat o reducere a prețurilor cu 15 procente. Practic, comerciații au scumpit înainte cu o săptămână toate produsele, iar apoi au redus taxa pe valoare adăugată. Asta a fost culmea nesimțirii. Așa se face că un litru de lapte de supermarket care costa 2,7 lei litrul a ajuns să valoreze înainte de 1 iunie 4 lei. De la 1 iunie, comercianții au redus TVA-ul, iar laptele a fost semnalizat la raft ca fiind la preț redus de 3,4 lei. În realitate, așa-zisa reducere de 15% s-a transformat practic într-o majorare a prețului cu 25 de procente. Cam mare nesimțirea domnilor comercianți! Alți comercianți au menținut prețurile de la raft. Puțini sunt cei care au redus și, cel mai probabil, au facut-o pentru o perioadă scurtă de timp. Inspectorii de la Protecția Consumatorilor au făcut controale în marile magazine din oraș pentru a vedea dacă s-a pus în aplicare legea. Au rămas și ei uimiți de cât de inventivi sunt românii. Au redus în acte taxa pe valoare adăugată și au majorat adaosul comercial. Așa se face că la raft avem același prețuri, sau, în unele cazuri, chiar mai mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *