Universităţile de stat faţă-n faţă reacţiunea

Sorin Bocance

Sorin Bocance

După ce Bacul de anul acesta a fost un dezastru pentru mulţi pretendenţi la titlul de student, în „background” a început o luptă de guerillă între universităţile de stat şi cele particulare.

,,S-a văzut o scădere, anul acesta, a numărului de studenţi, însă nu din cauza promovabilităţii scăzute, ci mai degrabă datorită crizei economice care s-a instalat. Media de vârstă nu este aferentă promoţiei care termină liceul , iar preţul de dumping al universităţilor de stat, dăunează!”, a acuzat preşedintele Universităţii ,,Petre Andrei” (UPA) din Iaşi, Sorin Bocancea, care consideră că universităţile de stat primesc de la buget fonduri care nu întotdeauna se regăsesc în calitatea actului educaţional: pentru fiecare student, o finanţare de 1.500 de euro. Chiar şi aşa, au şi locuri la taxă, iar studenţii plătesc aproximativ 500 de euro. Aceste locuri, de fapt, ar trebui să fie la nivelul finanţării.

,,Deşi numărul celor care vor să urmeze o facultate este în scădere, instituţiile de stat refuză să mărească taxele pentru a-şi spori veniturile şi a nu face concurenţă neloială instituţiilor similare private”, ne mărturiseşte acelaşi Sorin Bocancea.

Taxele în învăţământul privat s-au modificat din cauza costurilor mai mari şi variază între 2.500 lei şi 3.300 lei pe an. Chiar şi aşa, şeful de la UPA se aşteaptă şi anul acesta la ocuparea tuturor locurilor, universitatea ieşeană având 10 mastere acreditate şi putând şcolariza 4.500 de studenţi.

Întrebat de ce nu s-a promovat examenul de maturitate anul acesta ca altădată, Bocancea a spus că pirncipalii vinovaţi au fost… elevii:

,,Deoarece Bacul a fost luat în sfârşit în serios! Mulţi s-au obişnuit să vină la examene să copieze. Ar fi cazul să se dezobişnuiască!”. Dixit.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *