VESTE BUNĂ despre SALARII! Creşte din nou salariul minim. La cât va ajunge în 2017

Salariul minim din România trebuie să crească succesiv în mai multe etape pentru a ajunge la un nivel comparabil cu cel din celelalte ţări ale Uniunii Europene. Planul guvernului este ca până în 2017 să ajungă cu salariul minim la 1400 de lei.

Noua lege a salarizării, ce ar urma să fie adoptată în această toamnă, va aduce bani în plus pentru toate categoriile profesionale bugetari. Totul, cu un efort pentru stat de peste 15 miliarde de lei.

Salariul minim a crescut din 2012 până acum de la 700 la 1050 de lei, echivalentul a 217 euro. România se află încă pe locurile codaşe ale Europei în această privinţă – doar bulgarii sunt mai săraci. Dar planul guvernului este ca până în 2017 să ajungă cu salariul minim la 1400 de lei.
„Asta va pune o presiune pe mediul de afaceri privat, suplimentară, pierderi de competitivitate”, spune Cristian Pârvan, secretar general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), citat de digi24.ro.

Conform unui studiu al BNR, 58% dintre companii spun că vor transfera în preţuri creşterea salariului minim, iar o parte susţin că nu vor mai face angajări suplimentare. Nu va avea de suferit doar economia per ansamblu, ci şi bugetul de stat, în condiţiile în care noua lege a salarizării promite creşteri de venituri pentru toate categoriile de angajaţi.

La majorările de venituri se adaugă şi un număr mai mare de angajaţi în sectorul bugetar. De exemplu, numai Fiscul a anunţat că va angaja, în perioada următoare, peste o mie de oameni. Specialiştii se tem că toate aceste creşteri salariale şi toate angajările suplimentare din sectorul bugetar nu fac decât să amâne momentul la care Guvernul îşi va permite să reducă fiscalitatea.

În România sunt acum 5,4 milioane de contracte de muncă, dar 30% dintre salariaţi trăiesc din venitul minim pe economie. Practic, sunt 1,6 milioane de români ale căror venituri vor creşte cu 350 de lei în următorul an.

Sursa: mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *