Afaceri şi delicateţuri. Apostol şi Dascălu, doi negustori care n-au dat rasol în afaceri

Tradiţionala inventariere a averilor autohtone făcută în fiecare an de revista Capital a inclus şi şapte ieşeni în rândul primilor 300 de bogătaşi ai României. Astfel, Iulian Dascălu ocupă poziţia a cincea în topul naţional, cu o avere estimată la 430 – 450 de milioane de euro, fiind urmat, la o oarece distanţă, de alţi oameni de afaceri ieşeni cu noroc la bani, precum Dan Fiterman, Neculai Apostol sau Ion Zapodeanu. Curioşi să vedem reacţiile premianţilor Capital, am surprins o discuţie la cafea între Iulian Dascălu şi Neculai Apostol.

Iulian Dascălu: Nea Culai, sper că nu te deranjează că te-am invitat la un expresso mic. Poate că matale ai fi vrut să mergem la un restaurant, să băgăm ceva afumătură în noi, dar ai văzut ce zic ăştia prin ziare, că pastrama e mai periculoasă decât azbestul.
Neculai Apostol: Habar n-au de nimic, doctorii ăştia. Dar nu e vina lor, sigur e o manevră a concurenţei. Îţi spun eu că ăia care mănâncă scoarţă de copac vor să ne scoată de pe piaţă şi să înlocuiască şunculiţa cu brusturele. Dar ce cred ei, că românu-i vierme de mătase, să roadă numai frunze de dud?

Eh, ia nu mai pune matale la inimă toate porcăriile astea. Mai bine bagă-le în abator şi fă banul gros, cât cârnatul! Ia zi, cu câţi bani te-au găsit ăştia pe-acasă?
Cine, parchetul??

Nu, dom’le, băieţii ăştia de la Capital. Cum au făcut evaluarea? Au venit la matale pe-acasă, ţi-au numărat oile, caprele, vacile?
Să-ţi spun drept, a venit să mă caute un domn de la Bucureşti, dar s-a rătăcit prin codrii Paşcaniului, că i se stricase GPS-ul. Noroc că dădusem drumul la o nouă şarjă de afumături şi m-a găsit după miros. Dar la tine cum a fost?

La mine a fost mult mai uşor. Doar ştii că apar pe toate plăcuţele indicatoare la intrarea în oraş. Oricum, îl ştiam deja pe reporter, vine de ani buni prin mallurile mele. Omul e profesionist. Mi-a numărat costumele Armani din dressing, a constatat că sunt cu zece mai multe decât anul trecut şi gata, m-a evaluat în creştere.
Da, buni băieţi. Eu aş angaja vreo câţiva din ăştia la firmele mele. Îţi dai seama, cu ochiometrul lor, ar vinde kilul de carne măcar cu 25% mai mult decât face în realitate, şi toată lumea i-ar crede.

Păi, crezi că degeaba sunt oameni de Capital? Aşa se fac paralele, mai bagi nişte apă chioară în ceafa de porc, mai bagi nişte procente-n plus la chiria birourilor, şi, uite-aşa, ajungi boier naţional.
Aşa e, cine poate, oase roade! Dar şi oleacă de costiţă, pour la bonne bouche. Hai noroc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *