Bate vântul schimbării printre avocaţi

BarouLa fabrica locală de avocaţi pe bandă rulantă, instituţiune cunoscută sub denumirea pompoasă de Baroul Iaşi, mocneşte de câteva săptămâni un scandal care tinde să se extindă şi la nivel naţional. Principalii actori ai telenovelei bahluiene sunt actualul şef interimar al fabricii de avocaţi, nea Adiţu Mogoş, pe de o parte, iar de cealaltă parte băieţii cu ochi albaştri care au lucrat nu demult în structurile serviciilor, în speţă SRI ori SIE. Că baroul ieşean, condus de eternul Mogoş, este înţesat la maximum cu oameni care au servit ţara în cadrul unor structuri de informaţii, este un fapt bine cunoscut de toţi, deci nu mai constituie un secret pentru nimeni. Baiul este însă altul: mai multi avocaţi cu tupeu, “lupii tineri”, care atentează chiar la fotoliul de decan al şefului lor, le-au declarat război pe faţă unor cunoscuţi băieţi cu ochi albaştri plecaţi nu demult din ograda SRI-ului. Concret, aceştia i-au cerut lui Mogoş explicaţii privind modalitatea obscură în care i-a primit în Barou pe foştii ofiţeri SRI, Stelică Boboc şi Tiberiu Simion, motivând că securiştii nu ar avea dreptul legal să pledeze în faţa instanţei de judecată, pentru că aşa este stipulat în regulamentul din statutul avocaţilor.

Simion Tiberiu

Simion Tiberiu

Mai mult, cică dom’ gheneral de brigadă Tibi Simion nu ar avea nici măcar pregătirea juridică necesară pentru această meserie. Presat din toate părţile de junii din Baroul ieşean, bătrânul rechin de uscat Mogoş ar fi cedat, se pare, şi ar fi ordonat ca toate dosarele de intrare ale „noilor” avocaţi cu urme de alabastru pe la ochi să fie  luate la puricat.

Securiştii – afară din Barou!

Astfel, într-o şedinţă extraordinară, membrii Consiliului Baroului, în frunte cu şeful Mogoş au căzut de acord să verifice dosarele cu pricina. Totul a pornit de la un maldăr de sugestii şi reclamaţii care s-au adunat în ultimul timp pe biroul decanului interimar şi cărora acesta nu prea ar fi avut chef  să le dea curs. Evident că Adiţu a infirmat toată povestea, aşa cum numai el ştie să facă, cu vorbe frumoase şi mieroase. “A fost vorba doar despre un control asupra dosarului de intrare în profesie a lui Stelică Boboc şi a altor persoane care au intrat fără examen în ultimii ani. Nu a fost exclus nimeni din avocatură. Este adevărat că au fost verificate atent şi dosarele celor care au intrat în avocatură din structurile speciale, însă nu sunt probleme. Dosarele sunt în regulă, iar intrarea lor în Baroul Iaşi a fost făcută în condiţiile legale”, a spus Adrian Mogoş.

Boboc a fost indisciplinat

Pe de altă parte, în ce priveşte intrarea în Barou a controversatului avocat Tiberiu Simion, fost şef al SRI Iaşi, acesta poate dormi liniştit. Surse bine înfipte în structură ne-au informat că generalul în rezervă l-ar avea la mână cu mai multe prostioare pe nea Adiţu aşa că, vorba proverbului: “corb la corb nu-şi scoate ochii”. Cât priveşte situaţia celuilalt fost cadru de nădejde al serviciilor secrete, Stelică a lui Boboc, problemele ar fi altele: el ar fi avut o atitudine necorespunzătoare cu unii dintre membrii Consiliului Baroului. Pentru atitudinea sfidătoare la adresa conducerii Baroului Iaşi, ex-ofiţerul Stelică va fi anchetat de membrii Comisiei de Disciplină, principala acuzaţie la adresa sa fiind aceea de ordin disciplinar. Un raport al anchetei va fi terminat, se spune, la finele lunii ianuarie 2011. Se spune!…

BarouLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *