Ce averi au mai marii dulcelui târg. Om bogat, om sărac, ediția de Bahlui

Așa cum unii sunt fascinați de „secretele megastarurilor” și de chiloții „asistentelor TV”, alții sunt preocupați de averea politicienilor. Așa cum unii așteaptă Crăciunul, alții așteaptă sfânta dată de 15 iunie până la care, în principiu, parlamentarii, primarii, consilierii și funcționarii publici sunt obligați, în principiu, să își publice declarațiile de avere și de interese. Așa cum unii cred în iepurașul de Paște și în renul Rudolph, alții chiar cred că aceste declarații sunt „pe bune”.

Noi nu suntem nici obsedați de vedete, nici foarte preocupați de averile politicienilor și nici nu credem în Moș Crăciun. Dar, fiindcă declarațiile de avere ale aleșilor din Palatul Roznovanu au fost publicate, ne facem datoria să vi le oferim și dumneavoastră, ca și cum ar fi adevărate. Minunați-vă! Indignați-vă, dacă vreți! Dar, mai ales, amuzați-vă! Păi, ori suntem transparenți, ori nu mai suntem, nu?!

Cu ce se laudă șefii Primăriei: salarii, economii și… „pășuni”

Gheorghe_Nichita_1Deși a trecut prin două rânduri de alegeri, primarul Gheorghe Nichita nici nu a sărăcit, dar nici nu s-a îmbogățit semnificativ în 2012. În privința imobiliarelor, primarul declară, ca și anii trecuți, aceleași terenuri extravilane sau agricole, în Galați și Suceava, toate dobândite în urmă cu peste 10 ani. Edilul șef mai are un teren de 1.666 de metri pătrați în intravilanul Iașului, o vilă de 347 de metri pătrați, cu un foișor de încă 16 metri pătrați, și o garsonieră. În proprietatea sa, primarul nu are decât o Toyota Auris, bijuterii de 7.500 de euro și câteva tablouri evaluate la 8.000 de euro. Nichita are depozite bancare de circa 130 de mii de lei, toate la BRD, și pare un mare fan al leului românesc, toate economiile fiind făcute în moneda națională. În plus față de salariul de aproape 70 de mii de lei pe an, primarul a mai avut venituri de aproape 8 mii de lei din închirierea unei garsoniere și încă mai are de încasat creanțe de aproape 70 de mii de lei de la două firme la care fusese acționar.

Viceprimarul social-democrat Mihai Chirica a trăit anul trecut doar din salariul de circa 56 de mii de lei. Acesta are un teren în intravilanul Iașului și, precum Traian Băsescu, a gândit în perspectivă, investind în două… pășuni”. Tânărul vice are un apartament de 70 de metri pătrați, însă, în urma recentului divorț, i-a cedat fostei soții vila construită pe strada Tudor Neculai. Deși anul trecut a mai produs din închirierea apartamentului încă 5.400 de euro, acesta are datorii de 50 de mii deuro, din care 15 mii către o „persoană fizică”.

Marius_Danga_1Ceva mai înstărit pare viceprimarul liberal Marius Dangă. Acesta și-a cumpărat, anul trecut, un teren de 1.200 de metri pătrați la Rediu, dar, pe de altă parte, s-a „îmbogățit” și la credite, datoriile lui de 55 de mii de lei crescând cu încă 8.300 de lei. Probabil că în urma ineditului apel pe care l-a făcut pentru a-și finanța campania electorală, Dangă s-a ales, anul trecut, cu o „sponsorizare” de 15 mii de lei. Viceprimarul cu cioc a mai încasat circa 27 de mii de lei de la trei firme, puțin peste 31 de mii de lei ca viceprimar, vreo 10 mii de lei din „activități independente”, 6.400 de lei ca membru al Consiliului de Administrație la Salubris și, nu în cele din urmă, 216 lei de la Spitalul de Pneumoftiziologie. Spre deosebire de colegul social-democrat, vicele liberal are și o mașină proprietate personală: un „bolid” Daewoo Nubira I din 2000.

„Furnicile” PSD

Directorul filialei bahluiene a Mc Donald’s, Cătălin Aur, are un teren de 330 de metri pătrați în intravilanul Iașului, pe care și-a făcut o casă de 230 de metri pătrați, și circulă cu un Logan. Acesta a încasat anul trecut 70 de mii de lei de la magazinul de junk food și încă 4.500 de lei de la Salubris, ca membru al Consiliului de Administrație, dar are și o datorie la bancă de aproape 30 de mii de euro.

Doctorul Victor Bejan se laudă cu o pășune de 5 hectare în județul Bacău și cu o casă și un cabinet medical în Iași. Medicul merge cu o Toyota Avensis și are tablouri și obiecte de artă de „peste 5 mii de euro”. Pe de altă parte, acesta este dator către Primărie cu circa 235 de mi de lei și cu circa 65 de mii de lei către două bănci. Acesta a „produs” anul trecut în jur de 100 de mii de lei din activitatea medicală.

Paul_BoisteanuCa un specialist al pământului, prorectorul agronomist Corneliu Boișteanu deține 10 hectare de teren agricol în județul Vaslui și încă vreo 3 hectare de teren intravilan în Iași și Suceava. Acesta se mai poate lăuda cu o vilă și un apartament în Iași, cu două mașini Toyota și cu bijuterii de peste 5 mii de euro. Prorectorul mai are conturi de vreo 140 de mii de lei și de aproape 11 mii de euro, dar și datorii de 38 de mii de lei și de 16 mii de euro. Împreună cu soția, de profesie medic, acesta a avut anul trecut salarii de circa 200 de mii de lei.

Profesor la Universitatea „Petre Andrei” și la Universitatea Tehnică, membru în Comitetul Director Radio Iași și în Consiliile de Administrație de la CET și EcoPiața, Cătălin Bulgariu a avut venituri de aproape 56 de mii de lei în 2012. Din păcate pentru el, economistul are datorii către bănci de peste 76 de mii de euro.

Tânărul Gabriel Harabagiu are un teren de 140 de metri pătrați în Iași și unul de 4 mii de metri pătrați în Neamț, iar anul trecut a cumpărat, împreună cu fratele lui, încă două terenuri, în total de aproape 1,9 hectare, în Neamț. Acesta are două case, în Iași și în Neamț, un Nissan Micra, și plasamente de 65 mii de lei în propriile firme, de la care, pe de altă parte, a încasat mai puțin de 9 mii de lei.

Infatigabilul Daniel Mătăsaru are un teren de o mie de metri pătrați la Păun, unde strânge bani ca să își facă o casă, și o Toyota din 2002. Acesta mai declară datorii de peste 100 de mii, dar nu declară și în ce valută, și venituri de circa 32 de mii de lei în 2012.

Supranumită de presa cea răutăcioasă drept „Cenuşăreasa din Consiliul Local”, Gabriela Melenciuc are o declarație de avere de-a dreptul deprimantă: venituri de puțin peste 12 mii de lei anul trecut, dar și o datorie bancară de 12 mii de lei. Trist!

Pe de altă parte, „factotum-ul” social-democrat Marius Ostaficiuc are două terenuri, în suprafață totală de peste 600 de metrti pătrați, în intravilanul Iașului, precum și un hectar în județ. Tânărul PSD-ist are datorii de 61 de mii de euro, dar, pe de altă parte, i-a dat un împrumut în nume personal de 55 de mii euro senatorului PP-DD Ionel Agrgoroaei! Împreună cu soția, acesta are vreo cinci slujbe, de pe urma cărora a câștigat anul trecut peste 70 de mii de lei.

Erica Rudnic are două apartamente, o datorie la bancă de 18 mii de euro, iar anul trecut a încasat de la Spitalul de Boli Infecțioase aproape 50 de mii de lei.

Fost director la Socola, Călin Scripcaru are patru terenuri, în total de peste 1.600 de metri pătrați, în intravilanul Iașului, o casă de 270 de metri pătrați și un apartament și două mașini (un Duster și un Golf). Preocupat de viața de apoi, acesta a investit aproape 40 de mii de lei în două locuri de veci și un monument în Cimitirul „Eternitatea”. Generos, i-a „vândut” fiului său un apartament contra sumei de 0 (zero) lei. Doctorul mai are conturi de vreo 75 de mii de lei, dar plătește rate la un contract de leasing. Harnic și priceput, Scripcaru a avut anul trecut venituri de circa 250 de mii de lei.

Deprimantă este şi declaraţia de avere a Simonei Vrânceanu, directoarea Casei Corpului Didactic. Aceasta a avut anul trecut venituri de 23 de mii de lei, în condițiile în care are datorii de 27 de mii de euro.

Împrumut de jumătate de milion de euro la liberali!

Gabriela_Antipa_Ficu_AnghelCu un teren de o mie de metri pătrați și un apartament a activ, drectorul adjunct al Centrului Regional de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, Ficu Anghel, a avut un an al datoriilor: în 2012, acesta s-a împrumutat cu nu mai puțin de 280 de mii de lei, din care peste 100 de mii de la o persoană fizică. Pe de altă parte, Anghel a avut și venituri de aproape 200 de mii de lei.

Avocata Gabriela Antipa are un teren extravilan de 1.400 de metri pătrați și un Passat, iar anul trecut a avut venituri de doar 12 mii de lei.

Ravisanta șefă a Inspectoratului Școlar Județean, Camelia Gavrilă, are în Iași un teren de o mie de metri pătrați, un apartament și o casă de 240 de metri pătrați, pe care și-a terminat-o anul trecut. Șefa învățământului ieșean are trei conturi în valoare totală de 50 de mii de lei, dar și un credit de 150 de mii de lei. Anul trecut, Gavrilă a avut venituri salariale de circa 70 de mii de lei.

Laurențiu Năvodaru are un apartament și un Megane, dar și datorii de 47 de mi de… ceva (nu specifică). Anul trecut, profesorul a avut venituri de aproape 60 de mii de lei.

Sorin Trandafirescu se laudă cu un apartament și cu un teren de 2.300 de metri pătrați în intravilanul Iașului, cu un Subaru Forester, precum și cu bijuterii de pste 5 mii de euro. Cu datorii bancare de 40 de mii de lei, acesta mărturisește că i-a acordat un împrumut în nume personal, unui anume Victor Lefter, de nu mai puțin de jumătate de milion de euro! Anul trecut, CFR-istul a avut salarii de peste 80 de mii de lei.

„Nababul” portocaliu

Generalul pensionat Constantin Bîrhală are trei apartamente în Iași, dintre care pe unul l-a mansardat anul trecut, și două mașini. Acesta are două depozite bancare, în valoare totală de 50 de mii, dar nu specifică valuta. În prezent, generalul trăiește din pensia militară de circa 54 de mii de lei pe an.

Gabriel_GrigoreGuralivul Gabriel Grigore are două terenuri în Iași și unul de 2 mii de metri pătrați la Bârnova, un apartament și o casă de 240 de metri pătrați, precum și un Nissan. Grigore are 14 mii de lei și doar 600 de euro în conturi, iar anul trecut a avut venituri de circa 220 de mii de lei.

Prorectorul agronomist Constantin Leonte și-a cumpărat anul acesta o casă de 140 de metri pătrați la Popas Păcurari și se deplasează cu un Audi A6. Acesta a vândut anul trecut un apartament cu 40 de mii de euro și are plasamente bancare de 52 de mii de euro. Prorectorul a avut în 2012 venituri de peste 120 de mii de lei.

Vasile Sandu are un apartament mic, un teren de 1.300 de metri pătrați în intravilanul Iașului și un Astra Caravan. Acesta are un depozit de 50 de mii de lei, dar, din păcate pentru el, și datorii de 44 de mii de franci elvețieni. Anul trecut, RATP-istul a avut venituri de puțin peste 50 de mii de lei.

De departe, cel mai înstărit consilier local este șeful filialei PDL Iași, Gabriel Surdu, care se laudă cu nu mai puțin de 11 terenuri, în suprafaţă totală de peste 13 hectare, în Iaşi şi Suceava, cu 9 case și o fermă. Colonelul are investiţii de peste 1,8 milioane de lei, venituri anuale de peste 88.000 lei, plus pensia militară de circa 24 de mii de lei. Surdu are datorii la bănci de 1,4 milioane de euro, dar, pe de altă parte, a acordat și împrumuturi de circa 4 milioane de euro, mare parte către propriile firme. Perla coroanei sunt, însă, bijuteriile în valoare de 155 de mii euro și colecția de ceasuri de 110 mii de euro.

OTV-iștii nu au averi deloc „populare”

Adrian_Florin_BocaUn alt „nabab” este Adrian Florin Boca, care se laudă cu 4 terenuri, în suprafață totală de peste 5 mii de metri pătrați, o vilă şi nu mai puţin de 14 apartamente. Anul trecut, acesta a vândut 4 apartamente, o vilă şi 3 mașini, dintre care și un Hummer. Acesta a împrumutat două „persoane fizice” cu aproape 190 de mii de euro, însă are și datorii bancare de 100 de mii de euro. În ciuda averii uriașe, acesta și-a acordat sieși un salariu de doar 5 mii de lei pe an.

Avocata Anca Preda nu deţine nici un teren sau casă în Iaşi, dar are, în schimb, un apartament în Irlanda, taman în Dublin, pentru care a contractat un credit de 250 de mii de euro. Avocata conduce un Citroen, iar anul trecut a avut venituri de 41 de mii de lei

La doar 24 de ani, Vlad Nedelcu are 4 terenuri, în suprafață totală de 6 hectare, în Iaşi, precum și două spații comerciale. Adevărat Mecena local, tânărul a cumpărat deja tablouri şi sculpturi în valoare de 150 de mii de euro, cărţi de 15 mii de euro şi obiecte de decor de 12 mii de euro. Anul trecut, tânărul a avut venituri de 35 de mii de lei.

Ricchi e Poveri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *