Cu Stângu-n Dreptu’. Şi viceversa

Facultatea de Drept este locul în care viitorii jurişti, avocaţi, sau judecători sunt învăţaţi, printre altele, şi cum să dea şpagă. Secretara şefă a Facultăţii de Drept din cadru Universităţii „Al.I.Cuza”, Rodica Sora, este, după spusele unor cititori de ”Bârfa”, salvatoarea studenţilor cu dare de mână, mai ales în perioada reexaminărilor.

Regulamentu-i pentru cei săraci

Conform regulamentului, studenţii au dreptul la o singură mărire de notă, dar, după cum ne spun sursele, nu toţi au parte de tratament egal, în special când există tineri care nu comentează atunci când contribuie la bugetul „instituţionalizat” cu 100-200 de euroi pe loc şi fără prea multe comentarii.

Sunt foarte suprinsă de acest fapt. Eu nu am făcut asemenea lucru. Şi domnul decan ştie asta. Nu am luat mită de la nimeni“, ne mărturiseşte secretara Rodica Sora foarte încrezătoare.

Până anul trecut, pentru a beneficia de o a doua şansă, trebuia să faci o cerere scrisă prin care să soliciţi o reexaminare. Dar din motive necunoscute, în acest an, treaba cu foaia a picat, deşi regula a rămas aceeaşi, mulţi dintre studenţii care „şi-au încercat norocul”, după cum spune secretara Rodica Sora, reuşind mărirea de notă la 2-3 materii.

Conflictul unei generaţii cu sau fără taxă

„Fiindcă nu a mai existat acea cerere scrisă după terminarea sesiunii, am întrebat studenţii din anii 1 şi 2, fiind mai mici, pentru a vedea dacă este vreo neregulă. Mare ne-a fost surprinderea când am aflat că cei din anii terminali aveau notele mărite la 2-3 obiecte, însă imediat acestea au fost radiate. Am lăsat nota cea mai mare obţinută, chiar dacă nu a fost corect pentru unii”, ne mai spune Rodica Frate.

Secretara dă vina pe micul conflict creat între cei care au rămas la taxă şi cei de la buget, ultimii “fiind probabil invidioşi că nu şi-au încercat şi ei norocul”ca ceilalţi colegi de-ai lor.

Sursele noastre „discrete” spun ironic că: “Secretarele domniei sale Tudorel Toader, judecător la Curtea Constituţională a României şi decan al facultăţii, întocmesc lista cu bursieri după cum vine şpaga de 100-200 de euro. Deşi un student are voie să meargă la o singură mărire de notă, unii cu două sau chiar trei măriri au putut intra pe lista datorită “bunăvoinţei” total dezinteresate a dnei Frate(n.r.: Sora). Domnule Toader, luaţi măsuri şi verificaţi lista. Nu vă pătaţi obrazul din cauza unor subalterni mânjiţi şi incorecţi”, ne mărturiseşte un student nedreptăţit care doreşte să rămână anonim.

Şi iată cum viitorii judecători, procurori şi avocaţi învaţă, încă din primii ani de şcoală, cum Justiţia română poate deveni oarbă, surdă şi în prag de pensionare şi de ce euroii au culori mult mai atractive şi mai vii decât rafturile bibliotecilor sau a sălilor de lectură. Sed lex, perplex.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *