De 7xAstărăstoae: veniturile fabuloase ale rectorului UMF

De-o bună bucată de vreme, avem impresia că un blestem plutește deasupra mediului universitar ieșean. Ba doi membri fondatori se bat între ei de ajunge în pragul falimentului o veche universitate privată, ba o alta o duce așa de greu cu banii, că rectorița a scos-o la mezat contra a două joburi, pentru ea și fiică-sa și o mașină, ba iese un rector la pensie și apar vorbe că a concesionat terenuri faine de-ale universității pe mai nimic, ba își termină alt rector mandatele și iese la suprafață o gaură financiară mai adâncă chiar decât cea a Marianelor.

Bani din piatră seacă
UMF a fost una din multele instituții universitare din târgul Ieșilor care a fost scutită până de curând de scandal. A fost, că de vreo doi anișori încoace, rectorul Vasile Astărăstoae a cam fost și el luat la ochi. Am mai avut noi ocazia să vorbim de el și n-am putut să nu apreciem talentul dumnealui de a scoate bani și din piatră seacă. Ce e mai puțin de apreciat este că niște bănuți, și nu puțini, s-au rătăcit și prin buzunarele rectorului. Că dacă mai era în vigoare legea 18, nu aia a fondului funciar, aia mai veche, a ilicitului, deja vorbeam despre Astărăstoae la trecut, cel puțin în ceea ce privește funcțiile deținute.

O licitaţie controversată
Că, până la urmă, de aici i s-a cam și tras. De la funcții. De la prea multe funcții, cu beneficiile aferente. Nu intrăm prea mult în detaliile celor două procese cu care se luptă acum Astărăstoae, că de ele s-a tot scris și nu vrem să vă plictisim. Pe scurt, lui Astărăstoae i se pune în cârcă faptul că ar fi umblat puțin la o licitație pentru o platformă de e-learning făcută la UMF. Procurorii zic că după ce că ar fi fost „coafată” licitația, platforma nici măcar nu există. Rectorul zice că există și merge, iar licitația este 100% în regulă. Procesul este pe rolul Curții de Apel Suceava și are toate șansele să mai stea mult pe-acolo. Rechizitoriul este destul de subțire, deși este gros cât DEX-ul. Până la urmă, adevărul este undeva la mijloc. Platforma există și merge. Prost, dar merge. Iar când este vorba de o licitație la un proiect făcut pe bani europeni, doar procurorii care l-au prins pe Al Capone ar mai putea dovedi șmenul.

El centrează, el dă cu capul?
Al doilea dosar poate fi rezumat în câteva cuvinte: incompatibilitate și conflict de interese. Iarăși pe scurt: Astărăstoae a luat leafă de oriunde putea: UMF, Colegiul Medicilor Iași, Colegiul Național al Medicilor, Institutul de Medicină Legală, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, proiecte europene. Te și miră că nu ia bani și ca șef al Fundației Centrul de Cercetări Biomedicale sau de la Societatea Română de Bioetică. Procurorii zic că dedublarea poate fi tolerată până la un punct, dar devine dubios de-a dreptul când același om semnează și ca angajator și ca angajat.
Pe noi ne derută totuși câteva chestii și ne gândim că poate ne ajutați să găsim răspunsuri. De exemplu, că Astărăstoae centra și dădea cu capul în același timp și la UMF, și la IML, și la CMR se știa de mult. Mărturie pot sta ziarele în care era citat ba cu o funcție, ba cu alta, în funcție de tema articolului. Un deputat, de Iași la acea dată, a fost executat scurt când s-a văzut că semna de prezență în aceeași zi și la Parlament, și la Urgențe. Cum de l-au găsit pe Astărăstoae așa de greu?
Bine, întrebarea de bun-simț este cum de reușea totuși omul nostru să se împartă în atâtea. Mă rog, la un moment dat, după ce l-a tras și ANI de mânecă, s-a prins și el că ziua nu are decât 24 de ore și a renunțat la IML și la CNAS. Pentru procurori pare-se însă că nu a fost destul.

Declaraţia de avere, cutia cu mistere
Cel mai mult și mai mult ne pune însă pe gânduri modul cum se plimbă sau nu banii prin conturile rectorului / medicului șef / președintelui de comitete și comiții etc. Cum adică? Păi, de exemplu, pe 2011 Astărăstoae a raportat venituri de 354.383 lei, din vreo 7 surse. În 2012, 388.382 lei. Fără a pune la socoteală pensia nevestii, care nici ea nu este de lepădat, Astărăstoae e om de vreo 30.000 de lei pe lună. 90% din ieșeni ar fi mulțumiți cu o sumă de 10 ori mai mică, dar nu asta este problema noastră acum. Deși de banii ăștia te cazezi la hotel și mănânci homar în fiecare zi și tot îți rămân, parcă nu se prinde nimic de rectorul nostru. În 2011 avea un cont curent de 142.482 lei, altul de 30.000 lei și un depozit de 111.339 lei, la care se adăuga un mizilic de cont de 639 de euro. Un an mai târziu, avea două conturi curente de 142.482 și 34.878 de lei, depozit de fix 111.339 lei și același mizilic de 639 euro. Ce ne miră sunt coincidențele și cifrele fixe. Aceeași sumă la contul în euro. Aceeași sumă la un cont curent. Dom’le, dar comisioane nu există? Nici dobânzi? Omul nostru a cheltuit 30.000 de lei în fiecare lună din 2012, dar nu a pus chiar nimic deoparte? Da’ chiar nimic? Noi ne-am gândi la niște declarații de avere completate după timpan, ca să nu zicem de aiurea. Dar procurorii ce zic? Că în rechizitorii nu am găsit încă răspunsul…

Veniturile lunare ale lui Astărăstoae pentru 2011:

  • 13.431 lei de la UMF Iaşi
  • 3.316 lei de la Colegiul Medicilor din România
  • 482 lei de la Colegiul Medicilor Iași
  • 7.761 lei de la Institutul de Medicină Legală Iași
  • 139 lei de la Comisia Superioară de Medicină Legală
  • 2.011 lei în primul proiect european
  • 2.389 lei în al doilea proiect european

Total: 29.529 lei/lună

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *