Gala Recunoștinței: între act caritabil şi campanie de imagine pentru oficiali

În pragul sărbătorilor de iarnă, campaniile umanitare iniţiate de diverse fundaţii capătă cât de cât vizibilitate publică. Aşa s-a întâmplat şi acum câteva zile când iniţiativa Fundaţiei „Star of Hope”, intitulată ”Gala Recunoștinței”, a strâns laolaltă mai multe personalităţi publice, oameni politici şi de afaceri. În teorie, acţiunea a fost destinată ajutorării copiilor cu dizabilităţi. În fapt, pentru unii oameni politici, această gală s-a constituit în prilejul excelent de a mai puncta la capitolul „imagine publică”. Cam cinic, nu?

Trei categorii
Să vă explicăm. Sunt trei categorii de oameni care sprijină activitatea umanitară a acestor fundaţii. În primul rând, este vorba de cei care oferă ajutoare financiare consistente, dar care preferă să rămână anonimi. Luptă pentru o cauză nobilă, dar nu vor sub nicio formă publicitate. A doua categorie este a celor care ajută, dar care-şi şi popularizează gestul. Până la urmă e alegerea lor. Dar, din păcate, există şi o a treia categoria din care fac parte oamenii care ajută prea puţin, dar vor să scoată maxim ca imagine publică. La evenimentul organizat recent la Iaşi de Fundaţia „Star of Hope” am avut, mai degrabă, oameni din cea de-a doua şi a treia categorie.

Pomelnic cu politicieni
Potrivit organizatorilor, la eveniment au participat aproximativ 180 de persoane din mediul academic, politic, al autorităţilor locale, al companiilor şi al ong-urilor din regiunea Moldovei. Invitaţii speciali au fost Excelenţa Sa Anders Bengtcen, ambasadorul Suediei la Bucureşti şi Eric Lennart Eriksson, preşedintele Star Of Hope International Suedia. Pe lângă acești invitați de marcă, sala a fost plină și de politicieni. ”Dorim să mulţumim în mod deosebit persoanelor care s-au remarcat şi au oferit donaţii mai consistente în timpul licitaţiei: d-lui Viorel Blăjuţ, d-nei Maria Aldea, d-lui Paul Butnariu, d-nei Angela Achiţei şi d-lui Florin Jacotă. De asemenea mulţumim candidaţilor care s-au alăturat pentru a susţine campania <<Dăruieşte pentru a schimba un Destin!>>: d-lui Anton Doboş, d-lui Grigore Crăciunescu, d-lui Marin Burlea, d-nei Mihaela Popa, d-lui Nicuşor Păduraru, d-nei Liliana Romaniuc şi d-nei Camelia Bogdănici care nu au rămas indiferenţi faţă de cauza copiilor cu dizabilităţi”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul fundației.

Dulciuri şi halat de baie
Dar haideți să vă explicăm şi în ce au constat unele donații ale politicienilor ieșeni sau ale unor companii de renume ale căror profituri uriașe sunt obținute de la noi. Potrivit paginii de Facebook a Star of Hope România, compania Apa Vital a oferit un cec de 400 de lei şi 8 pachete cu dulciuri, E.On Business Service a dat un aparat foto, un halat de baie şi o tabletă. Acestea au fost oferite în cadrul galei “Dăruieşte din inimă” 2014. Surprinde valoarea mică a acestor premii. În contra-pondere, un cadou consistent, de 6.000 de lei, a făcut omul de afaceri Gabriel Mardarasevici, director al Focality.

Speculant de publicitate
La eveniment a fost prezent și Cristian Adomniței, președintele Consiliului Județean, protagonistul unor scene tragi-comice. Aproape la fiecare licitaţie de obiecte, Adomniței oferea prețul de pornire, fluturând ostentativ mâna pe sus, parcă pentru a-l vedea toată sala. Atât doar. Nu dorea un produs anume. Îi lăsa pe alții să liciteze sume mai mari și să câștige liniștiți produsul scos la vânzare. Nu a ținut mult figura publicitară a lui Adomniței pentru că organizatorii s-au prins. Au scos un produs la licitație, mai exact niște butoni de argint, l-au lăsat să ofere prețul de 600 de lei, după care l-au declarat imediat câștigător.

Înţepături pe faţă
La polul opus s-a aflat deputatul Viorel Blăjuț, un susținător al acestor evenimente, căruia și organizatorii i-au mulțumit într-un mod aparte. Prezent la eveniment, Blăjuț nu a scăpat ocazia de a-l taxa pe Cristian Adomniței după ce a observat că acesta își făcea doar publicitate pe spinarea unor copii cu dizabilități. L-a provocat chiar la unele obiecte scoase la licitație pe șeful CJ, însă în zadar. La licitație a fost scoasă și o sticlă de coniac pe care Blăjuț a cumpărat-o cu 200 de lei. ”Această sticlă o să o desfac și o să o bem împreună când o să inaugurați dumneavoastră, domnule Cristian Adomniței, autostrada Iași – Târgu Mureș!”, a declarat Blăjuţ, de față cu toată lumea.
Ca o concluzie, aceşti copii cu dizabilităţi nu trebuie susținuți doar cu vorbe goale și promisiuni. Toţi care au puterea să o facă şi voinţa de a ajuta ar trebui să o facă din inimă, fără zgârcenie şi nu în scop publicitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *