Iulian Dascălu a ajuns vedetă şi la americani

Iulian Dascalu

Iulian Dascalu

Incredibil, dar adevărat!. Regele mall-urilor din România, omul de afaceri ieşean Iulian Dascălu, figurează într-un „top secret” al baronilor, întocmit de către oficiali ai Ambasadei SUA în România, la loc de frunte, alături de mogulii care fac legea în această ţară: Patriciu, Voiculescu şi Vîntu. Documentul, datat 3 august 2007, şi aparţinând americanilor, îl situează pe Iulică al nostru într-un Top 3 al baronilor locali. „Dascălu are legături cu Justiţia, SRI-ul şi cu Securitatea, foşti oficiali de rang înalt din toate acestea lucrând acum ca directori sau având legături cu compania sa, Iulius Group”, se menţionează în raportul înaintat ambasadorului american Nicholas F. Taubman.

Baron de baron

Într-o telegramă clasificată drept „Top Secret”, semnată de oficiali ai Ambasadei SUA în România, din cursul anului 2007, şi având ca subiect „Banii şi politica: cine deţine cu adevărat România”, miliardarul ieşean Iulian Dascălu este indicat drept un baron printre baroni, alături de personaje importante dar cu un trecut extrem de dubios, aparţinând vieţii sociale şi politice româneşti. Mai mult, regele mall-urilor s-a pricopsit şi cu o caracterizare extrem de originală întocmită de oficiali ai Ambasadei SUA, notă pe care o redăm mai jos în integralitatea ei. Informarea referitoare la Iulian Dascălu precizează în mod concret că proiectul Palas este dezvoltat în centrul Iaşului, “pe un teren acordat de primarul PSD Gheorghe Nichita afaceristului,  fără nici un fel de licitaţie”. De asemenea, se mai menţionează că “atât Nichita, cât şi şeful PNL Iaşi, Relu Fenechiu, şi-au exprimat public suportul pentru acest proiect”.

Caracterizarea făcută lui Iulică de către americani

”Cunoscut ca «Regele Mall-urilor», Iulian Dascălu este un om de afaceri din Iaşi relativ tânăr (37 de ani) şi foarte bogat. Provenit dintr-o familie săracă, Dascălu a reuşit să transforme Iulius Group SRL într-o companie naţională care a ridicat o serie de mall-uri în Moldova şi Transilvania. În iulie 2007, nunta lui Dascălu în Italia s-a evidenţiat cu o listă de invitaţi pe care se aflau toate figurile influente din Iaşi, inclusiv controversatul lider PNL Relu Fenechiu. Proiectul Palas, cel mai controversat al lui Dascălu, prevede un complex rezidenţial situate în inima Iaşului, pe un teren acordat de primarul PSD Gheorghe Nechita, fără a exista o licitaţie. Atât Nichita, cât şi şeful PNL Iaşi, Relu Fenechiu, şi-au exprimat public suportul pentru acest proiect, determinând mass-media să relateze despre o coaliţie secretă a PNL-PSD, aflată în spatele proiectului. Prin companiile sale, Iulian Dascălu are de asemenea legături puternice cu Justiţia, SRI-ul şi cu Securitatea, foşti oficiali de rang înalt din toate aceste structuri lucrând acum ca directori sau având legături cu compania sa Iulius Group. Averea netă a lui Dascălu a fost estimata la aproximativ 120 milioane de dolari”, se arată în raportul aparţinând Ambasadei SUA în România. Raportul oficial a fost contrasemnat, la data respectivă, de către Mark Taplin, fostul adjunct al ambasadorului SUA în România, Nicholas F. Taubman.  În acest raport, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei, Taplin, mai menţionează că documentul care conţine aceste date, ar fi fost întocmit de fapt de absolventul Universităţii Indiana, Jeremy Stewart, în perioada în care acesta se afla în perioada de practică, pe perioada verii, în cadrul Secţiunii Politice a Ambasadei SUA la Bucureşti. În topul oligarhilor României, întocmit de Ambasada SUA în România, figurează cunoscuţii moguli de presă Dinu Patriciu, Dan Voiculescu şi Sorin Ovidiu Vîntu, împreună cu afaceriştii tranziţiei româneşti: Ioan Niculae, Gigi Becali, fraţii Ioan şi Viorel Micula, Atilla Verestoy, şi nu în ultimul rând, ieşeanul nostru, Iulian Dascălu.

Document desecretizat înainte de termen

”Din tranziţia României, de la comunism şi din rezultatele privatizării întreprinderilor de stat, au beneficiat în mod consistent un mic grup de persoane cu legături cu regimul imediat post-comunist şi/sau cu omniprezenta Securitate. Unii dintre aceştia şi-au folosit informaţiile şi relaţiile câştigate în timpul carierei lor în Securitate ca să-şi construiască averile, în timp ce alţii au recrutat foşti ofiţeri de Securitate ca să le servească interesele. În timp ce zeci de baroni locali au apărut după Revoluţia din 1989, un mic grup de persoane foarte influente continuă să exercite o influenţă semnificativă în politica românească. Niciuna dintre aceste persoane nu este legată exclusiv de un singur partid, chiar dacă ei înşişi sunt membri de partid. Multe păstrează legăturile puternice cu fosta Securitate din România sau cu persoane din serviciile secrete şi-şi promovează interesele personale prin intermediul trusturilor media pe care le deţin”, se mai arată în documentul care ar fi trebuit desecretizat abia la mijlocul anului viitor.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *