Liviu Brătescu, un căpitan de cursă lungă încercând să evite eşuarea în ridicol

Pentru că tot sunt la modă scenariile apocaliptice cu asteroizi care se foiesc ameninţător prin jurul Pământului şi cu explozii solare care fac buba la epiderma estivală, Liviu Brătescu, directorul Ateneului Tătăraşi, s-a gândit că ar fi de interes instalarea temporară a unui Planetariu mobil în sala de spectacole a instituţiei pe care o conduce. Cu acest prilej, Brătescu a purtat un dialog bine documentat cu observaţii astronomice şi astrologice cu Pancraţiu Azimut, cunoscut astrofizician de seră din Piaţa Chirilă.

Pancraţiu Azimut: Trăiţi, dom’ director! Cu ce vă servesc astăzi, roşii, ardei, castraveţi?Liviu Brătescu: Eh, dă-mi un kil de roşii din alea, mari cât Jupiteru’ cu ascendent în Saturn.

Sunteţi binedispus azi, dom’ director!
Da, mă bucur că am adus la Iaşi Planetariul ăsta mobil. Regret însă că n-am reuşit să le am alături şi pe distinsele astroloage Minerva şi Hara, care ar fi adus manifestării de la Ateneu un plus de profesionalism şi lustru ştiinţific.

Care Minerva? Aia din Piaţa Alexandru?
Nu, dom’le, vorbesc de altceva. În fine, cât cântăreşti conopida aia cât Luna în primul pătrar, să-ţi povestesc o întâmplare. Ştii, cât mă foiam prin instituţie, m-am uitat şi eu printr-un telescop instalat pe acoperişul Ateneului. Am studiat atent constelaţia Podu Roş şi am detectat câţiva meteoriţi politici îndreptându-se vertiginos spre o gaură neagră.

Aoleu! Cu viteza luminii?
Nu, că era lumina stinsă. La un moment dat, mi-a apărut în vizor Luceafărul de dimineaţă. Am mărit rezoluţia şi l-am recunoscut pe Marius Dangă, cu dinţii strălucitori ca o super novă muşcând cu poftă din cometa unui discurs războinic la adresa planetei Roznovanu. Sper să nu i se alinieze voturile favorabile din constelaţia Podu Roş, cum n-am avut nici eu parte de Lună plină la alegerile pentru şefia filialei.

Da, da, îmi aduc aminte de necazul dumneavoastră. O săptămână, n-aţi mâncat decât corcoduşe cât sateliţii lui Pluto.
Stai să vezi, că n-am terminat. La un moment dat, în sală şi-a făcut apariţia Daniel Oajdea, care s-a urcat pe scenă, fluturându-şi diploma de participare la congresul de astronomie de la Beijing. Ei bine, Oajdea a început să-i sperie pe copiii din sală, povestindu-le, printre altele, că el este Omul Invizibil din Parlament şi că şase specii de extratereştri vor să le fure cutiile cu Minimarţieni.

Ha, ha, îl ştiu pe dom’ Oajdea. Mai cumpără ridichi de Lună de la noi.
În fine, nu cred că mă mai ocup de astfel de evenimente ştiinţifice. Hai, ia mai dă şi nişte cartofi cât meteoritul Tungus!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *