Poliţişti la pensie

Câini-poliţişti, cu mult mai profesionişti şi mai devotaţi decât loazele din Poliţia Română

Şase „ofiţeri” patrupezi din cadrul Jandarmeriei ieşene, care au depistat mai mulţi infractori decît stăpânii lor, se îndreaptă cu paşi repezi către pensionare. E vorba, evident, de câinii lup dresaţi şi antrenaţi de lucrătorii de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmerie, care, în cei 7 – 8 ani de activitate, şi-au făcut datoria cu vârf şi îndesat, cu mult mai mult decât ciocoflenderii şi puturoşii de care este plină acum instituţia.

Devotaţi, inteligenţi şi ascultători, cei şase ofiţeri-jandarm patrupezi sunt, în momentul de faţă, mândria Jandarmeriei ieşene. Însă, timpul trece repede iar aceştia se îndreaptă spre finalul carierei. De cele mai multe ori, ieşirea la pensie a unui câine-jandarm, indiferent de specializarea lui – câini de intervenţie, de droguri, de exploziv, de urmărire, se lasă cu multe păreri de rău şi chiar cu lacrimi în ochi şi regrete din partea acelora care îi instruiesc, adică dresorii.

Ca o ironie a sorţii, odată cu încetarea activităţii de ofiţer câinii sunt abandonaţi, unii fiind achiziţionaţi chiar de cel care i-a dresat şi i-a învăţat cu ce se mănâncă meseria de poliţist.

„Între noi, dresorii şi aceşti patrupezi minunaţi, se clădesc relaţii de prietenie care nu se sfârşesc nici după ani întregi de colaborare. Orice dresaj se bazează pe respect şi pe încredere reciprocă. Din start este exclusă bătaia. Zilnic se execută antrenamente iar fiecare câine-poliţist este instruit pe specialitatea lui. Un câine-ofiţer poate fi scos la acţiuni de  intervenţie numai până la vârsta de şapte ani şi jumătate – opt ani, maxim. La sfârşitul acestei perioade, patrupedul este scos la pensie“, a povestit un jandarm-dresor.

Dacă „miliţienii“ noştri ar avea măcar jumătate dintre calităţile acestor câini destoinici, în Românica noastră blestemată de soartă ar fi acum ca pe vremea domnitorului Vlad Ţepeş, când aurul şi bijuteriile uitate de aiurea pe stradă nici măcar nu erau ridicate de pe jos de către hoţi, din motive de …tras în ţeapă.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *