Radu Terinte, un director sub acoperire

În timp ce alţi directori de spitale ieşene ţin capul de afiş al avizierelor de la Tribunal sau Curtea de Apel, Radu Terinte, managerul Spitalului de Copii, a rămas într-o zonă crepusculară, departe de lumea dezlănţuită a presei de investigaţii. Terinte e atât de discret în peisajul public, încât trece neobservat chiar şi printre angajaţii săi. Mai multe despre această stare invizibilă, în dialogul purtat între director şi medicul stagiar Bubuţ Plasturel.

Bubuţ Plăsturel: Bună ziua, mă scuzaţi, sunt mai nou pe aici. Ştiţi cumva unde e clinica de chirurgie?
Radu Terinte: La etajul doi, din câte îmi amintesc. Dacă doriţi, vă însoţesc eu, am acelaşi drum. Cu ce problemă mergeţi acolo?

Din fericire, nu de pacient, am trecut de vârsta majoratului. Sunt medic stagiar şi încă învăţ configuraţia spitalului. De pildă, ieri am petrecut toată ziua la bucătăria cantinei.
Foarte interesant. Aţi descoperit ceva probleme?

După o analiză sumară, mi-am notat câteva aspecte în fişa de observaţie. Spre exemplu, am identificat în rândul ardeilor câteva cazuri de supraponderabilitate şi chiar de obezitate.
Mi se pare firesc, aşa sunt ardeii, graşi.

Vă pricepeţi, sunteţi nutriţionist? Sper că da, pentru că altfel, fără supărare, aş simţi că pierd vremea discutând cu un nespecialist.
Nu sunt expert în gastronomie, dar pot să vă asigur că ardeii aşa trebuie să fie, obezi.

Bine, domnule, se pare că încurajaţi perpetuarea unui mod de viaţă nesănătos. Probabil că nu vi se pare deloc anormală nici culoarea cianotică a vinetelor. E un semn de sănătate, nu-i aşa?
Evident. Altfel nu s-ar numi vinete. Dacă ar avea culori precum verde sau roşu, am putea vorbi de pomelo sau avocado, dar nu de vinete, nu?

Încerc cu greu să mă abţin de a vă răspunde cum se cuvine la aceste ironii gratuite. Dar despre excrescenţele suspecte de la nivelul epidermei conopidei, ce părere aveţi? Sunt benigne, nu-i aşa, domnule Ştie Tot?!
Domnule doctor, aşa sunt toate conopidele, nu înţelegi? Uită-te şi la broccoli, vei vedea aceleaşi formaţiuni, ca nişte ciuperci, nu e nimic patologic!

Mda, e limpede, sunteţi ultimul om din spitalul ăsta cu care aş putea discuta pe baze ştiinţifice. Noroc că, în sfârşit, am ajuns la secţie şi drumurile noastre se despart. Dumneata unde mergi?
Tot prin zonă, nu prea departe. Mă duc în birou. Ştii, sunt directorul acestui spital, Terinte mă numesc. Oricum, sper că măcar eşti vegetarian. După ce mi-ai împuiat capul cu observaţiile tale clinice, varză scrie pe tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *