Sinaxarul politic. Grup de politicieni şi preoţi, propovăduind cuvântul Domnului, doamnelor şi domnilor parlamentari

În afară de pelerinajul oficial făcut în timpul campaniei electorale, politicienii mai întreprind un alt itinerariu de folos pentru imaginea lor, cel cu ocazia diverselor hramuri bisericeşti pe care le sărbătoresc în toate comunele mai răsărite din judeţ. În agenda fiecărui deputat sau senator se află un mic calendar creştin – ortodox, pe care se află marcate zilele importante pentru comunităţile de credincioşi, fără de care voturile ar fi vorbe-n vânt. Aşa că expediţiile misionare făcute de politicieni alături de feţele bisericeşti nu sunt deloc rare, ci, dimpotrivă, reprezintă o strategie importantă de campanie. Câţiva parlamentari ieşeni au răspuns întrebărilor noastre vizavi de această împletire a sacrului cu profanul.

Petru Movilă: Slavă Domnului că port numele Mitropolitului Kievului şi, astfel, cine ştie, un gram de binecuvântare divină oi fi având şi eu pe umerii greu încercaţi de cele lumeşti. Iaca, lunea asta am prăznuit Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul alături de oameni destoinici din comuna…hm..care o fi fost, Ţibăneşti sau Ţibana, că mereu le încurc…oricum, ştiu sigur că a fost dezlegare la vin şi ulei…ceea ce e un pleonasm după părerea mea, pentru că, dacă torni vin în tine, oricum o iei pe ulei. Următoarea escală în judeţ, de Sfânta Marie. Oferta e bogată, să văd ce aleg, Doamne ajută!

Viorel Blăjuţ: Mă felicit că mi-am botezat spitalul Sfântul Sava. În felul ăsta, mi-am asigurat interfaţa popească cu electoratul direct la mine acasă. La ce bun să înghit praf pe coclauri, prin tot felul de cătune, când pot fi creştin la mine-n bătătură? Iar dacă dă Domnul şi vând spitalul la stat, pot spune că am ieşit din postul negru al falimentului. Amin!

Daniel Oajdea: În fine, văd că anumiţi colegi de-ai mei circulă prin judeţ împreună cu preoţii pe la diverse sărbători religioase. Sincer, de când am văzut că avem în calendar o zi dedicată Rusaliilor, m-am supărat foarte tare. Cu siguranţă, Rusaliile astea vin de la Ruşi, or eu nu vreau să ne vindem ţara lui Putin. Niet, niet, niet!

Marius Bodea: Permiteţi-mi să nu mai cred în poveştile creştine. Precum în cer, aşa şi pe pământ, da? Da’ de unde! În cer aveam şaişpe curse aeriene, dar pe pământ n-am prins-o fix pe aia spre Primărie. Basme!

Andrei Postolache: În calitate de ateu, am o mică problemă. Nu ştiu încă ce să aleg: să fiu ateu catolic sau ortodox? Sau poate protestant, că aşa sună parcă mai războinic, mai cu simţ civic. Diseară bag chestia asta în soft şi o să văd ce-mi iese pe imprimantă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *