Apel umanitar: Haideți să-i dăm mită lui Fenechiu!

Ca să nu mai fie pus și săptămâna asta pe lista scurtă de remanieri a premierului Ponta și nici pe cea mai lungă, a președintelui Băsescu, de dușmani ai interesului național și inamici ai Spațiului Schengen, ministrul Transporturilor și șeful liberalilor ieșeni, inegalabilul Relu Fenechiu, s-a hotărât să se ia la trântă, de unul singur, cu această SIDA a democrației care este corupția din sistemul public. Ca orice erou civilizator căruia atlasele de mitologie și tratatele de științe politice îi dedică pagini scrise cu litere de aur, Fenechiu a decis să măsoare forțele cu anti-eroul prin excelență, alegându-și un inamic pe măsură: mita!

Apel umanitar: Haideți să-i dăm mită lui Fenechiu!Epopeea începe sectorial, pe nivelul imediat de competență, Fenechiu cerându-le reprezentanților transportatorilor auto să-i spună cine ia mită în minister și promițând că îl va da afară pe vinovat. „Am înţeles de la unii transportatori că reprezentanţi ai unor instituţii de aici iau mită. Dacă iau mită, iau mită de la dumnealor. Aşa că îi rog să vină, unul dintre ei, să-mi spună că cineva ia mită şi, dacă nu îl dau eu afară, daţi-mă dumneavoastră pe mine. Caut de foarte mult timp pe cineva care ia mită. (…) Eu le garantez că îi dau pe toţi afară şi îi dau şi pe mâna justiţiei pe toţi cei care se ocupă de astfel de chestiuni şi, în felul acesta, facem curăţenie”.

Cum mita este un fenomen ambivalent, care implică darea și, respectiv, luarea, și cum amândouă sunt penale, ne cam îndoim că șefii firmelor de microbuze și autocare vor face coadă la ușa biroului ministrului pentru a da cu subsemnatul și a se supune rigorilor și răcorilor legii. După cum ne îndoim că liberalul ar putea crede că flagelul parandărătului afectează doar domeniul transportului auto și nu și altele din zona sa de competență, precum „nașii” de la CFR sau contractele de asfaltări

Fiindcă nu vrem, totuși, să îl lăsăm de unul singur în această cruciadă împotriva șpăgii, ne oferim să punem noi mână la mână, să îi oferim o mică atenție și, apoi, să ne autodenunțăm. Iar dacă nici așa nu reușim, l-am sfătui să se uite în oglindă: cu siguranță, unul dintre cei doi – Fenechiu din fața și Fenechiu din spatele oglinzii – a dat sau a primit mită măcar o dată în viața lui!

Mitadis Mitadins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *